CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti tarafından oluşan Altılı Masa'nın anayasa değişikliği çalışmasını kamuoyu ile paylaştı.

84 madde içeriği ve 9 başlıkta yapılan değişiklikler altı partinin yöneticileri tarafından aktarıldı.

AKP ve MHP'den gelen ilk değerlendirmelerde, anayasa değişikliği çalışması hedef alındı.

AKP Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Güçlendirilmeiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi Tanıtım Toplantısı'nı eleştirerek, "Süslü süslü dosyalarla milletin huzuruna çıkmak... Üstelik bunu yaparken de öyle bir halleri var ki şahsen ben siyasetçi olarak sıkılıyorum, utanıyorum. Bugünkü toplantı da malumun ilanı olmuştur. 8 ay önceki söylediklerinden bir farkı yoktur. 8 ay önceki toplantının neredeyse aynısıdır" diye konuştu.

Altı muhalefet partisinin gündeminde, bakanlıkları nasıl bölüşeceklerinin olduğunu iddia eden Aydemir, "Bunlar sadece paylaşımı yapabilmek için, paylaşımda diğerlerini küstürmemek için bakanlık sayısını artıracaklarını söylüyorlar. Hale bakın." ifadesini kullandı.

MHP'Lİ YILDIZ: GEÇİN BUNLARI

Altılı Masa'nın anayasa değişikliği teklifine MHP'den ilk değerlendirme geldi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Sadede gel…. Cumhurbaşkanı’nı Türkiye Büyük Millet Meclisi mi seçecek, yoksa doğrudan demokrasinin gereği Türk Milleti mi seçecek.?. Bunun cevabını vermekten köşe bucak kaçan heyetten ne köy olur ne de kasaba. Geçin bunları..." ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI BİR DÖNEM VE 7 YIL SEÇİLEBİLECEK

Altılı Masa tarafından hazırlanan anayasa değişikliği çalışmasında cumhurbaşkanının görev süresi 7 yıl olarak belirtiliyor.

Çalışmaya göre "bir kimse ancak bir defa Cumhurbaşkanı seçilebiliyor." Seçilen cumhurbaşkanının varsa partisi ile ilişiğinin kesilmesi teklif ediliyor.