TEMA Vakfı kurucusu bilim insanı Hayrettin Karaca, İsveç’te her yıl geleneksel olarak verilen Alternatif Nobel Ödülü’ne layık görüldü.

 

İsveç'in 'Right Livehood-Doğru Yaşam Vakfı' tarafından dağıtılan Alternatif Nobel Ödülleri'nin kazananlarından biri de Türk bilim insanı Hayrettin Karaca oldu.

 

Küresel barış ve güvenlik adına yaptıkları çalışmalar adına dört kişi veya kurumu ödüllendiren vakıf, bu yıl Karaca'ın dışında Afganistan'dan Sima Samar, ABD'den Gene Sharp ve İngiltere'den Campaign Against the Arms Trade (Silah Ticaretine Karşı Kampanya) örgütünü Alternatif Nobel Ödülü'ne layık gördü.

 

Doğru Yaşam Vakfı, 1922 doğumlu Karaca'nın, "doğal yaşamın korunması için ömür boyu yorulmaksızın süren desteği ve koruma ile yöneticilik yapmasının yanı sıra, etkin çevresel aktivistlik adına gösterdiği girişimlerden dolayı' ödüle layık görüldüğünü belirtti.

 

Afganistan'dan ödülü kazanan Sima Samar, insan ve kadın hakları için gösterdiği mücadeleyle; ABD'li Gene Sharp, şiddet içermeyen direniş stratejilerini öğreten prensipleri yayan çalışmalarıyla; İngiliz Silah Ticaretine Karşı Kampanya örgütü ise küresel silah ticaretini önlemek için yaptıkları yenilikçi eylemlerle Alternatif Nobel Ödülü’nü kazandı.

 

Karaca, Sima Samar ve Gene Sharp ile 150 bin Euro'luk ödülü paylaşacak.