Referandum tavrına ilişkin tartışmalara açıklık getiren HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, “Tavrım açık ve nettir; ‘Hayır’ diyorum. Boykot şikedir, ‘Evet’ demektir" dedi. Tan, Avrupa ülkeleri-AKP hükümeti krizi için de “Onların bize yaptıkları da onlara yapılan da yanlış” diye konuştu. 

Son dönemlerde eleştirileri ile referandum sürecindeki tavrı tartışmalara neden olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, hakkında boykot veya ‘evet’ yönündeki tartışmalara açıklık getirdi. Tan, bazı Kürt partilerin boykot kararını da sert bir dille eleştirdi. 

‘TANKLAR SOKAKTAYKEN SANDIĞA GİTTİK, ‘HAYIR’ İÇİN DE GİDECEĞİZ’

dihaber'de yer alan habere göre, referandum sürecini ve bölge atmosferini değerlendiren Tan, Kürt siyasetinin “hayır” kampanyasını yürüttüğünü ancak bunun baskı ve şiddet ortamında yapıldığını söyledi. Seçim kampanyası yürütecek olan parti kadrolarının tutuklandığına dikkat çeken Tan, “Birçok teşkilatımızın kapısını açıp kapayacak üyemiz kalmadı. Bu şartlara rağmen kampanyamızı yürütüyoruz” dedi. 

Bütün baskılara rağmen çalışmalarını yürüteceklerini kaydeden Tan, “Halkın aklı başındadır. Diyarbakır sokaklarında tankların gezdiği dönemde de halk gidip oyunu kullanmıştır. Belediye reisini ve milletvekilini seçmiştir. Bugün de halk sandığa gidip ‘Hayır’ diyecektir. Boykot diyenler ‘Evet’e destek vermek dışında bir şey yapmayacaklardır” dedi.

‘BU KADAR YETKİ BANA DA VERİLSE YANLIŞTIR’

Sandıktan çıkacak olan oy oranını Kürt seçmeni ve MHP’li seçmenlerinin belirleyeceğini ifade eden Tan, MHP’nin içerisinde de ciddi oranda “Hayır” diyen seçmenlerin olduğunu söyledi. Referandumda “Hayır” oyu kullanmanın önemine işaret eden Tan, nedenlerini ise şöyle sıraladı: “Kürt seçmenler, iki nedenden dolayı ‘Hayır’ demelidir. Kürt sorunu, Alevi sorunu, ekonomi, sağlık bütün bunlardan dolayı ‘Hayır’ demelidir. Erdoğan’ın şahsından dolayı ‘Hayır’ demeli. Bu kadar yetkiyi bir kişiye vermek doğru değildir. Valileri, Büyükelçileri, hakim ve savcıları, en önemlisi ise rektörleri tek adam atayacak. Ülkeyi yönetenlerin tamamını bir kişi belirleyecek. Bu büyük bir yanlıştır. Bu yetki bana da verilse yanlış. Hükümetin ve Erdoğan’ın, Kürtler ile ilgili tek bir projesi yok. Bu nedenle gözü kapalı bir şekilde ‘Evet’ demenin de bir anlamı yok.”

‘REFERANDUM TAVRIM AÇIK VE NETTİR’

“Referandum tavrım açık ve nettir; ‘Hayır’ diyorum” diyerek hakkındaki tartışmalara açıklık getiren Tan, “Kürtler için hiçbir projesi olmadığından dolayı ‘Hayır’ diyorum. Her dönem Kürt siyaseti içerisinde karanlık damarlar olmuştur. Son dönemlerde Kürt siyaseti içerisinde ‘Evet’ diyemeyenler, boykotu gündeme getirdiler. Boykot şikedir, ‘Evet’ demektir. Her birey gerekçelerini ortaya koyarak ‘Evet’ diyebilir. Bizim gibi ‘Hayır’ diyenlerde gerekçelerini ortaya koyar. Ancak bunun ötesinde olanlar şikedir. Kapalı kapılar arkasındaki pazarlıklara her zaman karşıyım. Ne olacaksa açık olmalı” diye konuştu. 

‘HOLLANDA GÖRÜNTÜLERİ 2012 NEWROZU’NDA BİZE YAPILDI’

Tan, Avrupa ülkelerinin AKP hükümetinin referandum mitinglerine izin vermemesine ilişkin de şunları söyledi: “Trajikomik bir görüntü var ortada. Hollanda’nın göbeğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin bakanı, polisin önünde aciz bir şekilde derdini anlatamıyor. İnsanlar tartaklanıyor, köpeklerin saldırısına uğruyor. Atlı polisler halkı dağıtıyor. Bunları görünce polisin 2012 Newrozu’nda bize muamelelerini hatırladım. Sadece atlı polisler yoktu, gerisi tamamen aynıydı. Bize yapılanlar bugün onlara yapılıyor. Tabi her iki uygulamada yanlıştır. Ancak AK Parti’nin bunun muhasebesini yapması gerekiyor. Senin başına gelince ne kadar zoruna gidiyor ve demokrasiden söz ediyorsun. Sende bunları yapma. 2 bakanımız ile birlikte Cizre’ye girmemiz engellendi. Biz iyi oldu diyemeyiz, yanlış her yerde yanlıştır.”