Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Batman ve Diyarbakır’ın Lice, Ergani, Silvan ve Eğil belediye eşbaşkanları görevden alınarak, yerlerine kayyım atandı.

Sosyal medyadan kayyım atamalarına tepki gösteren siyasetçi ve gazeteciler, HDP’li belediyelerin koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı son günlerde yürüttükleri aktif çalışmalarını paylaştı.

HDP SÖZCÜSÜ: AKP FAŞİZMİNDE SINIR YOK

Kayyım atanmasını dünya gündeminin salgınla mücadele olduğunu ancak iktidarın gündemine kayyım politikalarının olduğunu ifade eden HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Dünyanın gündemi #Covid_19 olsa da AKP’nin gündemi Kürt düşmanlığı. Kürt’ün iradesini gasp edip kayyım atar! Kürt cezaevinde kalsın diye anayasanın eşitlik ilkesini çiğner. Özetle insanlık son nefesine gelse, AKP Kürt annesini görmesin diyecek! AKP faşizminde sınır yok!” paylaşımında bulundu.

TANRIKULU: FIRSAT BİLDİNİZ

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, AKP’nin salgını fırsata çevirdiğini belirterek, “Allah’dan korkun! Birliğe ve çalışmaya ihtiyacımız olan bu dönemde #Batman #Lice #Ergani ve #Silvan belediyelerine kayyum atadınız. Salgın hastalık dönemini bile kendiniz açısından fırsat bildiniz” paylaşımında bulundu.

AKP eski kuruculardan ve Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Kurucu Üyesi Ahmet Faruk Ünsal, “Covid-19 ile mücadele kapsamında sit alanlarını imara açan ve konut kredilerinin düşürülmesi kararı alan hükümet ek önlem olarak test sonucu pozitif çıkan Lice, Silvan, Ergani ve Batman belediyelerine kayyum atayarak karantina altına aldı” şeklinde dikkat çeken paylaşımda bulundu.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Batman Belediyesi’nin salgına karşı dezenfekte çalışmalarını alıntılayarak, “Batman Belediyesine bu sabah kayyım atandı. Çünkü bu belediye halkı corona virüsten korumak için çalışıyordu. Bu iktidar Kürt düşmanıdır. Bu iktidar Kürt insanının zararına olan her şeyi yapmaktan geri durmayacaktır” dedi.

ALPER TAŞ: PES YANİ

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) eski Genel Başkanı Alper Taş, salgının hızla yayıldığı bir dönemde iktidarın kayyım politikalarını sürdürdüğüne dikkati çekerek, “Corona günlerinde bile iktidar kayyumlardan vazgeçmiyor. Batman, Silvan, Lice, Ergani belediyelerine kayyum atandı. Pes yani... Kayyumlar demokrasiye karşı virüslerdir. Kayyumlara son verin. Görevden alınmış seçilmiş belediye başkanlarını görevlerine iade edin” çağrısında bulundu.

HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, salgına karşı önemli çalışmalar yürüten belediyelere kayyım atanmasının halka verilen en büyük zarar olduğunu ifade ederek, “Salim Kaplan Günlerdir canla başla salgına karşı halka hizmet etmek için mücadele veren belediye eş başkanlarımızı gözaltına almak; kayyım hazırlıkları yapmak bu ülkeye vereceğimiz en büyük zarardır. Gözaltına aldığınız Silvan ve Ergani belediye eş başkanlarımızı derhal serbest bırakın” paylaşımı yaptı.

Gazeteci Alican Uludağ da “Bir yanda halk koronavirüs ile uğraşırken, diğer yanda birileri halk iradesini gasp ediyor. Hangisi daha tehlikeli?” diye sordu.

Sanatçı Ahmet Güneştekin, “Ülkemiz ve dünya maalesef küresel salgın ile mücadele ederken ve ilk gündem maddemizin salgınla mücadele olması gerekirken hiçbir siyasi partinin propaganda bile yapmadığı bu dönemde halkına hizmet götürme derdinde olan belediyelere kayyım atanmasını doğru bulmuyorum” diye tepki gösterdi.

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Mesud Tek, şu paylaşımda bulundu: “Dünyayı titreten Conoravirüs de Kürdistan'da halkın iradesini ayaklar altına alma biçiminde kendini gösteren anlayışın uygulamalarına engel olamamış. Virüsün çaresi bulunur ama ya olan virüsten tehlikeli olan bu anlayışın çaresi?”

SARIBAL: AKP BİLDİĞİNİZ GİBİ

“AKP bildiğiniz gibi” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ise “Bir yandan doğal SİT alanlarının talanı için yeni yetkiler, bir yanda kayyum zulmü. Dünya yıkılsa AKP bildiğinden şaşmıyor” paylaşımıyla tepkisini dile getirdi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı