Almanya'da hükümetin, hava kuvvetlerinin modernizasyonu kapsamında eskimiş Tornado uçaklarının yerine F-35 savaş uçağı satın almaya karar verdiği iddia edildi.

DW Türkçe'nin aktardığı habere göre Alman haber ajansı Deutsche Presse-Agentur (dpa) konuyla ilgili haberini hükümet çevrelerine dayandırdı. Haberde satın alınması planlanan F-35 adedi 35 olarak ifade edildi.

Hükümetin ayrıca, elektronik savaş kapsamında düşman hava savunma mevzilerinin rahatsız edilmesi, baskılanması ve muharebe için de 15 adet Airbus üretimi Eurofighter alma niyetinde olduğu kaydedildi.

Ancak Airbus'un bu uçakları gelecek yıllarda teknik olarak teçhizatlandırması gerektiğine de dikkat çekildi.

Alman hava kuvvetleri envanterinde yaklaşık 85 adet Tornado bulunuyor. 143 Eurofighter uçağından 33'ü ilk sevkiyattaki eski uçaklardan oluşuyor. Eskimiş uçaklar sorun olarak değerlendiriliyor.

F-35 SEÇENEĞİNE DÖNÜŞ

Üç yıl önce Alman ordusunun hava kuvvetlerinin modernizasyonu için Boeing üretimi F-18'ler ve Avrupa yapımı Eurofighterlarda karar kıldığı ve F-35 seçeneğini tamamen devre dışı bıraktığı kamuoyuna yansımıştı.

Başbakan Olaf Scholz ile Savunma Bakanı Christine Lambrecht'in Ocak ayında yaptığı bir görüşme sonrasında ise F-35'lerin incelenmesi talimatı verildiği belirtildi. F-35'lerin nükleer silah taşıma kapasitesi bulunduğu ve elektronik savaş için de sınırlı olarak teçhizatlandırılmış olduğu belirtiliyor.

Alman hükümetinin hava kuvvetlerinin modernizasyonunda F-35'lerde karar kılmasında Avrupalı başka NATO müttefiklerinin de F-35 kullandığı ve bu bakımdan bir "sinerji efekti" yaratma arzusunun etkili olduğu düşünülüyor.

Resmi olarak hiçbir zaman doğrulanmasa da Almanya'nın Büchel kentinde ABD'ye ait 20 adet B61 tipi nükleer bomba bulunduğu tahmin ediliyor. Bu silahların şimdiye kadar Alman Tornado savaş uçaklarınca taşınması mümkündü. Tornadoların yerini alacak uçakların da aynı kapasitede olması isteniyordu.

SİLAHLANMAYA 100 MİLYAR AVRO

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Alman ordusunun federal bütçeden yatırımlar ve silahlanma projeleri için 100 milyar avro alacağını söylemişti. Bu ek fonun anayasa ile güvence altına alınacağını belirten Scholz, fonun yatırım ve teçhizat için kullanılacağını belirtmişti.

HER YIL BÜTÇENİN YÜZDE 2'Sİ SİLAHLANMAYA... GEREKÇE: "KENDİ GÜVENLİĞİMİZ İÇİN"

Scholz konu ile ilgili yaptığı açıklamada 'Bugünden itibaren, her yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2'sinden fazlası ile savunmamız için yatırım yapacağız. Bunu kendi güvenliğimiz için yapıyoruz' ifadelerine yer vermişti.