Almanya merkezli Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IFA – Institut für Auslandbeziehungen), Gezi Davası kapsamında ekim 2017’den bu yana Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’ya "Kültürler Diyaloğu" ödülünün verileceği duyuruldu.

Ödül töreni 10 Kasım’da Berlin’de düzenlenecek.

Ödül jürisinin başında bulunun IFA Başkanı Prof. Dr. Ulrich Raulff, ödülün Kavala’ya verilmesinin gerekçesini şöyle duyurdu:

“Jüri büyük bir görüş birliğiyle ödülün 2022 yılında Osman Kavala’ya verilmesini kararlaştırdı. İnsan hakları dünya çapında ağır saldırılarla, insan hakları savunucuları da baskılarla karşı karşıya. İşte böyle bir ortamda hepimiz Osman Kavala’nın cesareti ve direncini kesinlikle ileri bir örnek olarak görüyoruz.”

Beş yıldır hapiste bulunan Kavala’nın serbest bırakılması için Uluslararası Af Örgütü, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Almanya PEN Merkezi, Güzel Sanatlar Akademisi (Akademie der Künste) ve Türkiye Almanya Kültür Forumu’nun da yıllardır çağrıda bulunduğu, geçtiğimiz yıl da Almanya, ABD, Kanada, Yeni Zelanda, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsveç, Norveç ve Finlandiya’nın Ankara’daki büyükelçilerinin de ortak bir açıklamayla Kavala’nın serbest bırakılmasını talep ettiğine dikkat çekildi.

Ödülü daha önce Nikaragualı din adamı ve politikacı Ernesto Cardenal ile İsveç Kraliçesi Silvia’nın da almıştı.