Çok sayıda Alevi dernek ve sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu protesto gösterisine AABF Bakanı Hüseyin Mat, Berlin Alevi Toplumu Başkanı Ahmet Taner, Yeşiller Partisi Berlin eyalet milletvekili Özcan Mutlu, Sol Parti Bremen eyalet milletvekili Hakan Taş, Yeşiller Partisi Hamburg eyalet milletvekili Filiz Demirel ile çok sayıda Alevi vatandaşı katıldı.

"Malatya Sivas Olmayacak" , "Katiller Hesap Vermeli", "Faşizme Karşı Omuz Omuza", "Tayyip Şaşırma Sabrımızı Taşırma" şeklinde sloganlar atarak hükümeti olaylara karşı duyarsız olmakla suçladılar.

AABF Başkanı Mat, protesto gösterisinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de Alevilerin can güvenliğinin hala tehdit altında olduğunu ve çok çirkin bir senaryo ile karşı karşıya kalındığını ifade etti. Mat, "Malatya'da, Koçgiri'de, Dersim'de, Maraş'ta, Sivas'ta ve Öorum'da olduğu gibi senaryo hep aynı. Oyun hep aynı" diye konuştu.

Türkiye'de hala oruç tutmayanların ötekileştirildiğini öne süren Mat, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İnsanların dinlerine, dillerine saygıda kusur etmeyiz. Her inancın yaşamasından yanayız. Ama aynı düşünceleri karşımızdakilerden bekliyoruz. Türkiye'de hala oruç tutmayan Aleviler tehdit altında... İnsanlara ve inançlara saygılı olan bir toplum yaratmak zorundayız. Böyle toplum yaratılmadığı müddetçe hiç kimse barıştan, sevgiden bahsedemez."

Alevilerin kendi can güvenliğini kendilerinin sağlaması gerektiğini ve bu konuda Türkiye'den hiçbir beklentilerinin olmadığını belirten Mat, şöyle konuştu:

"Türkiye'de bundan sonra bir tek Alevinin dahi burnu kanarsa, dünyayı altını üstüne getiririz. En küçük saldırıda bundan sonra iki mislisini vereceğiz. Herkes haddini bilsin. Biz, Türkiye'nin aldığı güvenlik önlemlerine inanmıyoruz. Tüm katliamların adresi Türkiye Cumhuriyetinin ta kendisidir. Her türlü baskıya rağmen boyun eğmeyeceğiz. Malatya'da dik duruş gösteren aileye burada söz veriyoruz."

Yeşiller Partisi Berlin eyalet milletvekili Mutlu, artık kurban vermek istemediklerini söyledi. Mutlu, "O nasıl bir devlet ki kendi halkını ötekileştiriyor. Artık o yıllar geride kaldı. 93'ler geride kaldı. Dünyada bu seslerimizi yükselteceğiz, faşist düşüncelere dur demeliyiz artık" dedi.

Berlin eyaleti Sol Parti Milletvekili Hakan Taş ise, Türkiye'de geçmişte buna benzer olayların yaşandığını hatırlatarak, Maraşların, Çorumların ve Dersimlerin bir daha yaşanmaması konusunda devleti göreve çağırdı.

Kalabalık daha sonra, kortejler eşliğinde Türkiye'nin Almanya Büyükelçiliği önünden şehir merkezi içinden Kreuzberg'deki Alevi Toplumu merkezine kadar yürüdü.