Türkiye'den Almanya'ya gitmek artık daha kolay olacak. Alman hükümeti, yabancı işçi alımına ilişkin yeni şartları açıkladı. Öncelikli olanlar var; dil bilenler, gençler, diploması olanlar ilk sırada. 45-50 yaş üzeri için de gereklilikler belirlendi.

Almanya, zamanla artacak işçi açığı için önlemlerini almaya başladı. Yabancı işçilere kapıları açmak için karar yasalaşıyor. Almanya'ya işçi alımı için yasa tasarısı hazırlandı ve meclise sunuldu. Bakanlar Kurulu, onaylanan tasarıya göre, 'nitelikli işgücüne' vize ve çalışma hakkı kolaylığı sağlayacak.

29 Mart 2023 tarihli Bakanlar Kurulu yasa tasarısı, 'Nitelikli İşçi Alımına İlişkin Yasa', öncelikli olarak 2022 yılında da sıkıntısı çekilen 2 milyon 'nitelikli veya vasıfsız eleman' açığını kapatmayı hedefliyor. Kısa sürede işçi alımını başlatmayı hedefleyen ülke bir yandan da açığın daha da büyümemesi için çabalıyor.

Yeni yasa tasarısının ardından 1960'larda olduğu gibi yine Türklerin bu durumdan yararlanması bekleniyor. Almanya'da akrabaları veya bağlantısı olanlar, oraya gitme hakkını daha çabuk elde edecek.

İçişleri Bakanı Nancy Feaser, yasa tasarısı hakkında şunları söyledi:

''Modern bir göç yasası için sonunda fırsatı değerlendiriyoruz. Ekonomimizin ihtiyacı olan uzman personeli ülkemize kazandıracağız. Uzman ya da vasıflı personel hızla Almanya'ya gelecek ve bunların iş piyasasında yer bulmalarını sağlayacağız. Nitelikli Göçmen Yasası, sadece nitelikli kişileri kabul eden aynı zamanda onları canı gönülden isteyen bir göçmen ülkesi olduğumuzu da gösterecek.''

Yasa tasarısı kapsamında Almanya'ya gidebilecek olanların şu şartları taşıması bekleniyor:

1) İŞ ANLAŞMASI YA DA EĞİTİM: Türkiye'de bir mesleği olan, o meslekte çalışan kişiler, benzer alanda Almanya'dan iş teklifi alırsa, iş bağlantısı kurarsa, bununla vize alıp gelebilecek. Aynı şekilde ilgilendiği alanda meslek eğitimi almak ve mesleğinde gelişmek isteyenler de, meslek eğitimi ve kalfalık yeri bulursa gelebilecek. Yani mesleki eğitim ve öğretim için rahatlıkla gelmek artık mümkün olacak.

2) SERTİFİKA, İKİ YILLIK DENEYİM: Almanya'ya gelmek isteyen nitelikli işçi, bunu Türkiye'den aldığı sertifika (mezuniyet belgesi, ustalık- kalfalık belgesi, mesleki oda kaydı vs.) ile kanıtlayabilecek. En az iki yıllık iş tecrübesi aranacak.

3) DİPLOMA DENKLİĞİ ARANMAYACAK: Şimdiye kadar Almanya'da çalışmak isteyenlerden diploma denkliği isteniyordu. Artık istenmeyecek. Gelinen ülkedeki diploma yetecek. Tek şart, eğer eğitim dışında çalışma için geliniyorsa, bir işyeri bulmuş olma ve maaş garantisi olacak.

4) İŞE ALIMDA PUAN SİSTEMİ: Her bireyin işe alımında puan sistemi uygulanacak. Almanca ve İngilizce bilinmesi artı puan olacak. Mesleki deneyim, başka bir artı puan ve Almanya ile bağı olmak bir başka artı puan sayılacak. Ayrıca kişinin yaşı ve işgücü potansiyeli de puan olarak ölçülecek. 1960'larda olduğu gibi, Türkiye'de sağlık testi ya da diş kontrolü yapılmayacak.

5) HAFTADA EN AZ 20 SAAT: Çalışmak isteyenler, gerekirse haftada 20 saatten az olmamak kaydıyla işyerinde denenebilecek. Bu deneme süresi iki hafta olacak. Deneme çalışması, özellikle yüksek talep gören meslekler için geçerli.

6) TOPLU SÖZLEŞME VE SOSYAL GÜVENLİK: Bazı durumlarda, çok fazla şart aranmaksızın 8 aylık çalışma izni verilecek. Ama en önemlisi bu kişiler sendikalı olacak, toplu sözleşme hakkı olacak ve ilk günden itibaren sosyal güvenlik primleri yatırılacak.

7) YAŞ SINIRI 45 VE 50 ÜZERİ: 45 yaşını aşmış kişilerin geldikleri ülkelerdeki emeklilik haklarına bakılacak ve uzun süre prim ödemişlerse, bu artı puan olarak görülecek. Puanlama sistemine göre yüksek yaş, artı puan getirmese de, örneğin iyi dil bilme, aranan meslekte uzman olma halinde yüksek yaş sorun olmayacak.