Süheyla Kaplan / ALMANYA

Sol Parti Berlin Eyalet Meclis Milletvekili Hakan Taş, Berlin eyalet hükümetine ülkücülerin faaliyetleri, 7 Haziran secim kampanyasında ülkücülerin siyasi partilere yönelik saldırıları, Türk Hack Team Grubu vs konusunda soru önergesi verdi.

Taş, Sol Parti Meclis Grubu adına hazırladığı önergede eyalet hükümetine su soruları sordu:

1. Berlin'de eyalet hükümeti ülkücü kökenli dernek, kuruluş ya da çatı derneği konusunda ne biliyor?

A)Berlin'de kac ülkücü dernegi var? B) Cati kuruluşuna bagli kac dernek var?

Berlin'de mevcut ülkücü derneklerin siyasi nüfuzu ne düzeyde? Hangi medya ve sosyal medya araclari üzerinden ülkücüler birbirleriyle baglanti kurmaktalar?

Spor dernekleri adi altinda Berlin“de örgütlenen ülkücü dernekleri hangileri?

2. Berlin'de 20014/2015 yilinda ülkücüler tarafindan hangi toplantilar düzenlendi? Hangi amacla toplantilar yapildi? Kim düzenledi? Düzenlenen toplantilara siddete egilimli olan ülkücüler de katildilar mi?

3. Hangi ülkücü kuruluşu/ kuruluşları Anayasayi Koruma Dairesi tarafindan gözetlenmekte? Nedeni?

4. 2014 yilinin baslangicindan beri Berlin“de ülkücüler tarafindan gerceklestirilen saldirilar var mi? Tarih, yer ve magdur olanlar kimler?

5. 7 Haziran 2015 yilinda gerceklestirilen parlamento secimleri vesilesiyle ülkücüler Almanya“da „secim kampanyasi cercevesince“ hangi toplantilari düzenlediler? Bu toplantilara hangi poltikacilar konusmaci olarak katildi? Muhalif siyasi partilerin Almanya“da bulunan bürolarina yönelik saldirilar oldu mu?

6. 2014 yılından beri Berlin eyalet hükümeti MHP ve BBP'li politikacılarla ilişkileri var mi? varsa hangi boyutta ilişkileri var? Ne zaman oldu ve hangi amaçla?

7. Ülkücülerin, planlı bir bicimde Alman siyasi partilere sızmaya çalıştığı konusunda eyalet hükümeti hangi bilgilere sahip? Ülkücüler Alman partilerinden seçimlerde listeden aday gösterildiler mi? Herhangi bir ülkücünün ya da ülkücülerin Alman siyasi partilerinden ihraç edilmesi ile ilgili bilgiye sahipler mi?

8. Berlin eyalet hükümeti Alman ve Türk aşırı milliyetçilerin birbirleriyle kontakt içerisinde olduklarına dair herhangi bir bilgiye sahip mi?

9. Hangi ülkücü dernek gerek federal gerekse eyalet bazında hükümetten maddi destek almaktadır? Bu konuda eyalet hükümeti ne biliyor?

10. Türk Birliği Motorsiklet Klübü hakkında eyalet hükümeti hangi bilgilere sahip?

11. Berlin'de ülkücülerin selafist, aşırı radikal islamcı gruplarla hangi düzeyde ilişkileri var? Bu konuda eyalet hükümeti hangi bilgiye sahip? Bunlardan kaçı Suriye'ye cihatçı gruplara katildi?

12. Ülkücü kökenli uyuşturucu, silah ve insan kaçakçılığı, tehdit, baskı uygulama gibi organize suçlarla uğraşanlar konusunda eyalet hükümeti hangi bilgilere sahip?

13. Türk Milli İstihbaratının ( MİT) Türk Federasyonu gibi ülkücü spektrum arasındaki bağlantılardan Alman hükümeti ne derece bilgi sahibi?

14. Türk Hack Team grubunun ülkücü gruplarla bağlantısı var mi?

Sol Parti Milletvekili Hakan Tas, konu ile ilgili olarak, “Aşırı sağcı Türkiyeli grupların Almanya“daki aktivitelerini son yıllarda önemli ölçüde artırıldığı bilgiler doğrultusunda önerge vermeyi uygun gördüm. Amacimiz bu gruplarin yaptigi calismalar hakkinda mevcut bilgilere ulasabilmek ve siyasileri aydinlatmak. Asiri sag politikalar sadece Alman asiri sag partileri tarafindan üretilmemektedir. Ayni zamanda asiri sagci fasist Türkiyeli gruplar tarafindan da üretilmektedir. Bu tehlikenin varligi soru önergelerine verilen cevaplarla aciklik ve netlik kazanacak“ seklinde aciklamada bulundu.