Almanya'da federal meclis seçimlerinde sandıklar kapandı. İlk sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) en güçlü rakibi CDU/CSU ile arasındaki farkı açıyor. 

SOL PARTİ: FELAKET BİR SONUÇ

Sol Parti’nin Meclis Grup Başkanı Jan Korte partisinin federal meclis seçimlerinde elde ettiği sonuçlarla ilgili yaptığı açıklamada sonuçları “felaket” olarak nitelendirdi. “Her açıdan berbat, felaket sonuçlar” diye konuşan Korte, şimdi son yıllarda nerede yanlış yapıldığını sormanın zamanı olduğunu ifade etti. Partinin başbakan adayı Dietmar-Bartsch da son yıllarda hatalar yapıldığını ifade ederek, “Böyle devam edemez” şeklinde konuştu. İlk sonuçlara göre, Sol Parti'nin oy oranı yüzde 5.

BAERBOCK: KENDİ HATALARIM YÜZÜNDEN

Yeşiller’in başbakan adayı Annalena Baerbock, hayal kırıklığı yaratan seçim sonucunun büyük oranda “kendi hataları” ile ilişkili olduğunu söyledi. Baerbock, “Bu akşam kutlama yapamıyoruz. Birinci parti olmak ve ülkeyi şekillendirmek istedik. Daha fazlasını istedik. Kısmen seçim kampanyasının başında bizzat yaptığımız hatalar, özellikle de kendi hatalarım nedeniyle bunu başaramadık. Bu sefer yetmedi ama partimizin bir gelecek misyonu var… Şimdi bu misyona odaklanacağız. Gece devam ediyor… Bu ülkenin bir iklim hükümetine ihtiyacı var, seçimin sonucu bu” diye konuştu.

SPD İLK SIRADA

Almanya federal meclis seçimlerinin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) en güçlü rakibi Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile arasındaki farkı bir puana çıkardı.

Son verilere göre, Olaf Scholz'ün başbakan adaylığını yürüttüğü SPD'nin oy oranı yüzde 25,5'e yükseldi. Armin Laschet genel başkanlığındaki Birlik partilerinin oy oranı ise yüzde 24,5. Üçüncü sırada yüzde 13,8 oy oranı ile Yeşiller yer alıyor.

Yeşiller'i yüzde 11,7 oy oranı ile Hür Demokrat Parti (FDP), yüzde 10,9 oy oranı ile sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) ve yüzde 5 ile Sol Parti izliyor. 

YEŞİLLER HÜKÜMETTE YER ALMAK İSTİYOR

Yeşiller partisi eş başkanı Robert Habeck, partisinin her türlü koalisyon alternatifi için müzakerelere açık olduğunu söyledi.

Yeşiller’in kurulacak yeni "hükümette güçlü bir şekilde yer almak için iyi bir şansı" olduğunu belirten Habeck "Hükümette yer almak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

SCHOLZ: SEÇMEN BENİM BAŞBAKAN OLMAMI İSTİYOR

Sosyal Demokrat Parti (SPD) başbakan adayı Olaf Scholz resmi olmayan ilk sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada seçmenlerin kendisinin bir sonraki başbakan olarak görmeyi istediğini söyledi. Seçmenlerin adalet ve iklim koruma istediğini ve SPD’yi savunduğu konular nedeniyle seçtiğini söyleyen Scholz, SPD’nin seçimlerde "büyük bir başarı" elde ettiğini savundu.

LASCHET'TEN İLK AÇIKLAMA

Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) başbakan adayı Armin Laschet ilk açıklamasında koalisyonu “birlik partilerinin liderliğinde” kurmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Laschet’in “geleceğin koalisyonu” ifadelerini kullanması FDP ve Yeşiller ile bir koalisyon sinyali olarak yorumlandı. Laschet “Almanya’yı bi arada tutmalıyız” diyerek “Bütün demokratların çaba göstermesine ihtiyaç olduğunu” belirtti.