Her geçen gün daha fazla yabancı lejyonerin Rus kuvvetlerine karşı savaşmak için Ukrayna silahlı kuvvetlerine katıldığına dair iddialar artıyor.

Ukrayna kara kuvvetlerinin verilerine dayanarak gönüllülerin ABD, İngiltere, İsveç, Litvanya, Meksika ve Hindistan'dan geldiği söylenirken, Almanca yayın yapan ve dünyanın en büyük muhabir ağına sahip gazetelerinden biri olan 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' Ukrayna'nın, ordusuna Almanları da aldığını bildirdi.

DÜZİNELERCE KİŞİ UKRAYNA'DAKİ YABANCI LEJYONA KATILMAK İÇİN BAŞVURDU

Düzinelerce erkeğin, Ukrayna yedek birliklerinde yabancı lejyonuna kabul edilmek amacıyla Ukrayna fahri konsolosluğunu ve Federal Meclis'in CDU'lu eski milletvekili Hansjürgen Doss'u aradığını ifade eden gazete, kişiler arasında eski Federal Ordu askerlerinin ve askeri doktorların da olduğunu belirtti.

'ALMAN GİZLİ SERVİSLERİ TARAFINDAN YÖNLENDİRİLEN NAZİLERİN YOLUNDAKİ TAŞLARI TEMİZLİYOR'

Haber kanalı Tagesschau, yapılan tahminleri dikkate alarak, yabancı lejyonunun boyutunu, yaklaşık 20 bin olarak belirtti. Bunun ne kadarının Alman olduğu bilgisi bulunmuyor, ancak tahminler birkaç yüz ile 10 bin kişi arasında değişiyor.

Sosyalist JungeWelt gazetesinde yer verilen bir yorumda sayıların net olmamasına ilişkin "Ukrayna başkanının çağrısına kaç Almanın yanıt verdiği belirsiz. Ancak bir şey açık: Federal hükümet, Kiev büyükelçiliğinin bir asker toplama ofisi olarak çalışmasını bilmezlikten geliyor. Yıllardır faşist Azak Taburu'nda faaliyet gösteren ve Alman gizli servisleri tarafından yönlendirilen Nazilerin yolundaki taşları temizliyor" denildi.

'ESKİ ASKERLERİN BİR KISMI ZATEN SAVAŞ BÖLGESİNDE'

Konuyla ilgili yapılan araştırmalar ve yayımlanan raporlar artarken, Federal Ordu verilerine göre Almanya'da 900 bin civarı eski yedek asker var. Business Insider şifreli sohbet gruplarını analiz ederek savaş hazırlığı için yazışan yüzlerce kişi olduğunu yazdı. Eski askerlerin bir kısmının ise zaten savaş bölgesinde olduğu söyleniyor.

'İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NDAN BU YANA İLK KEZ ALMAN ASKERLERİ RUS ASKERLERİNE ATEŞ EDİYOR'

"Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung", biri Federal Ordu komando askeri olan iki Alman'ın bir pusuda on veya on bir Rus askerini öldürdüğünü bildirdi.

Gazete bu olayı, "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana belki de ilk kez Alman askerleri Rus askerlerine ateş ediyor ve üstelik Ukrayna'da, tıpkı o zamanlardaki gibi." şeklinde yorumladı.

"Süddeutsche Zeitung" gazetesi ise Federal İçişleri Bakanlığı sözcüsünde "Ukrayna'ya seyahat eden veya seyahat etmeyi planlayan 27 aşırı sağcı hakkında bilgi" olduğunu aktardı.

AZAK ALMANYA'DA UZUN SÜREDİR GÖNÜLLÜLER BULMAYA ÇALIŞIYORDU

Gazeteye göre, NPD, "3. Yol" veya "Yeni Güç" gibi Nazi partileri, uzun zamandır 2014'te kurulan Azak Taburu ile bağlarını koruyor. Aralarında yabancıların da olduğu tabur, 2017'den beri Alman sağcı rock festivallerinde gönüllüler bulmaya çalışıyordu.

ABD ve Birleşik Krallık hükümetleri paralı askerliği kağıt üstünde de olsa yasa dışı hale getirirken, neredeyse yalnızca seyahat etmeme uyarıları yapan Federal Almanya'nın konuyla ilgili sessiz kalması eleştirilere neden oluyor. Diğer yandan hafta başında 27 AB ülkesinin dışişleri ve savunma bakanları "yeni bir güvenlik stratejisi“ oluşturmak üzere Brüksel´de toplandı. En geç 2025 yılına kadar üye ülkelerin askerlerinden oluşan 5 bin kişilik bir askeri güç hazır edilmesine ve Kiev'e 500 milyonluk silah teslimatının ikiye katlanmasına karar verildi. SPD'li Savunma Bakanı Christine Lambrecht'in Federal Ordu'nun 2025´te yeni kuvvetlerin çekirdeğini oluşturacağını duyururken, Federal hükümet AB´nin ek silah teslimatlarına yüzde 26 oranında mali katkı sağlayacağını söyledi.