Almanya'da düzenlenen federal seçimlerde ortaya çeşitli koalisyon seçenekleri çıkarken, ikinci olan Hıristiyan Demokratların (CDU/CSU) başbakan adayı Armin Laschet hükümeti kendisinin kurmak istediğini yineledi. Basın toplantısı düzenleyen Laschet, seçimi az farkla Sosyal Demokratların (SPD) kazanmasına rağmen kendilerinin Yeşiller ve Hür Demokratlar ile koalisyon kurmak istediklerini söyledi.

Bu partilerle bir 'Jamaika koalisyonu' kurmak için görüşmelere hazır olduklarını belirten Laschet, "FDP ve Yeşiller ile görüşmeler yapılacak. Şu an Almanya için istikrarlı bir hükümet kurma aşamasındayız" çıkışında bulundu.

İlk sonuçlara göre seçimi Hıristiyan Demokratların 1.6 puan önünde bitiren SPD'nin başbakan adayı Olaf Scholz da bu sabah yaptığı açıklamada Yeşiller ve FDP ile koalisyonu kendilerinin kuracağını söylemişti. Scholz, Hıristiyan Demokratların tarihi bir oy kaybı yaşamasına atıfla, seçmenin bu partileri iktidarda görmek istemediğini belirtmişti.

YEŞİLLER VE FDP KİLİT ÖNEMDE

Almanya'daki seçimlerde ülkenin iki büyük geleneksel kanadı Sosyal Demokratlar ile Hıristiyan Demokratlar'ın oy oranlarının düşük kalması nedeniyle, iki parti de parlamentoda yüzde 50 çoğunluğa ulaşabilmek için üç partili bir koalisyon kurmak zorunda. SPD'nin sadece doğal ortağı Yeşiller veya CDU/CSU'nun sadece doğal ortağı FDP ile anlaşması yeterli olmuyor. Bu nedenle Yeşiller Partisi ile FDP koalisyon görüşmelerinde kilit bir rol oynayacak.

FDP: ÖNCE YEŞİLLERLE GÖRÜŞECEĞİZ

Hal böyleyken, FDP lideri Christian Lindner, ilk olarak ortak zemin bulmak için Yeşillerle görüşmek istediklerini, üçüncü partinin bundan sonra belirlenebileceğini söyledi. Lindner, "En büyük görüş ayrılıkları FDP ve Yeşiller arasında yaşanıyor ve mevcut kutuplaşma düşünüldüğünde, ortak zemin aramak mantıklı. Aynı zamanda, büyük koalisyonun statükosuna en çok karşı çıkan partiler de Yeşiller ve FDP. Muhafazakârlar da SPD de yeni bir yaklaşımı temsil etmiyorlar" dedi.