Köln Başpiskoposluğu'nun 2015'ten 2016'ya kadar taksitli olarak bir rahibin yarım milyon euro kumar borcunu kilise kasasından ödediği ortaya çıktı. Almanya'da bağışların vergiye bağlı olduğunu sonradan fark eden kilise, faizi ile birlikte 650 bin euro da vergi ödemiş. Böylece rahibin kumar borcu kiliseye bir milyon 150 euroya mal oldu.

İlk olarak Kölner Stadt Anzeiger gazetesinin verdiği haberi Köln Başpiskoposluğu da doğruladı. Konunun bir başka yanı ise kumar borcu cinsel istismar kurbanları için kurulan fondan ödenmiş.

KİLİSENİN PARALARI YAĞMALANIYOR

Yunus Ülger'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti yayın kurumu WDR'e konuşan kilise hukukçusu Prof. Thomas Schüller, kumar borcunun ilgili denetleme kurulunun onayı alınmadan ödenmiş olmasının kilise hukukuna aykırı olduğunu söyledi ve Köln Başpiskoposluğu'nun kararını, kilise paralarını yağmalamak olarak niteledi.

Köln Başpiskoposluğu ise, bu konuda ilgili denetleme kurulunun onayının gerekmediğini savundu. Kimliği ve nerede görevli olduğu açıklanmayan papazın kumar borcunu ödeme kararını 2017'de ölen Başpiskopos Joachim Meisner'in aldığı, şimdiki Başpiskopos Rainer Maria Woelki'nin de borcu ödemeyi sürdürdüğü belirtildi.

SORUŞTURMALAR ENGELLENDİ

Almanya'da Katolik Kilisesi daha önce çocuklara cinsel saldırıda bulunan rahiplerle de gündeme geldi. Rahibin kumar borcunu ödeme kararını devam ettiren Köln Başpiskoposu Rainer Maria Woelki'nin (65) görev bölgesindeki cinsel saldırıların soruşturulmasını engellediği ortaya çıkmıştı.

Bu nedenle istifası talep edilen Woelki, kendi isteğiyle altı ay görevine ara vermişti. Görevine geri döndükten sonra ise tepkilerin sürmesi üzerine Papa Franziskus'a istifasını sunmuştu. Ancak ne var ki, Papa bu konuda daha karar vermedi. Papa onaylamadıkça istifa geçerli olmuyor.

ESKİ ALMAN PAPA DA CİNSEL SALDIRI FAİLLERİNİ KORUDU

Geçtiğimiz aylarda da eski Alman Papa 16'ncı Benedikt'in de Münih Başpiskoposu iken görev bölgesindeki cinsel saldırı faili bir rahibi koruduğu ortaya çıkmıştı. İsmi belirtilmeyen rahibin Ruhr Bölgesindeki Essen kentinde görevliyken birçok çocuğa cinsel saldırıda bulunduğu ve bunun üzerine Münih bölgesine gönderildiği ortaya çıkmıştı.

95 yaşındaki Alman Papa, kısa bir basın açıklamasıyla bu konuda hazırlanan raporu doğrulamış, dolaylı olarak yarı gönüllü bir özür bildirmişti. 2005 ile 2013 yılları arasında Papa olan 16'ncı Benedikt, Katolik Kilisesinde çok seyrek görülen bir durum olarak kendi isteğiyle Papalıktan ayrılmıştı.