Almanya’nın Köln şehrinde 2016 yılında Selahattin Demirtaş’ın gözaltına alınması olayını protesto etmek için pek çok örgütün ve Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu’nun (DİDF) çağrısı ile yapılan bir basın açıklamasına katıldığı için Türkiye’de hakkında "terör örgütü propagandası" yapmaktan dava açılan İbrahim Doğan’a 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Evrensel’den Eda Aktaş’ın haberine göre İbrahim Doğan, Almanya’da katıldığı tamamen demokratik, şiddet içermeyen bir basın açıklaması nedeniyle hakkında dava açılıp ceza verilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Almanya’da veya Türkiye’de basın açıklamasına katılmanın demokratik bir hak olduğunu dile getiren Doğan, “Bir basın açıklamasına katılmak hiçbir yasada suç değildir. Yapılmak istenen korkutmak, gözdağı vermektir. Değil 15 ay 15 yıl da verseniz yalana karşı doğruları savunmaya, haksıza karşı haklıyı savunmaya, saraya karşı kulübeleri savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

"KARAR İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN İHLALİ NİTELİĞİNDEDİR"

Davanın avukatı Hasan Hüseyin Evin ise, “Müvekkilim hakkında Almanya’da yapılan bir basın açıklamasında YPG ve benzeri örgütlerin flamaları, Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının taşınması gerekçesi ile örgüt propagandasından dava açıldı. Davaya konu olan 16 saniyelik videoda müvekkilim 3 saniye görüldüğü için ve bu videoyu paylaşmasından dolayı ceza istendi” dedi.

2016 yılı itibariyle yurtdışında yaşanmış bir olayın yıllar sonra Türkiye’de bir soruşturma konusu yapılmasının hukuka aykırı olduğunu dile getiren Evin, “Cumhurbaşkanı adayı olmuş aynı zamanda legal bir siyasi partinin genel başkanlığını ve milletvekilliğini yapmış Selahattin Demirtaş’ın gözaltına alınmasını protesto niteliğindeki, ifade özgürlüğü kapsamındaki bir eylemin sırf oraya katılan bazı kişilerin örgüt flaması açtığı ya da Öcalan’ın fotoğrafları taşındığı gerekçesi ile örgüt propagandası olarak değerlendirilmesi hukuki bir mesele değildir. Tamamen hukuka aykırıdır, ifade özgürlüğünün ihlali niteliğindedir” diye konuştu.

"BU CEZA HUKUKA AYKIRIDIR"

Mahkemenin 1 yıl 3 aylık ceza vermesini eleştiren Evin, kararı istinat mahkemesine taşıyacaklarını buradan da olumlu sonuç çıkmaz ise Anayasa ve AİHM’e başvuracaklarını söyledi.

Doğan’ın duruşmada Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasını kabul etmediğini söyleyen Evin, “Müvekkilim suç işlediğine inanmıyor. ‘Yaptığım eylem herhangi bir şekilde suç değil, başkasının eylemlerinden dolayı da benim sorumlu tutulmam mümkün değildir’ dedi. Suç ve cezaların şahsilik ilkesine de aykırıdır bu karar. Sizin ve kalabalık bir topluluğun katıldığı eylemde siz bir köşedesinizdir diğer köşede biri bayrak açtı diye cezalandırılamazsınız. Açıkçası bu ceza hukuka aykırıdır” dedi.

Kaynak: Evrensel