Almanya’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında ‘savaş suçu’ ve ‘insanlığa karşı suç’ işlediği gerekçesiyle yargılanması istemiyle suç duyurusunda bulunuldu.

Britta Eder ve Petra Dervishaj adlı iki avukat, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında Kürt illerinde savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Eder ve Dervishaj suç duyurusunu Karlsruhe kentindeki Federal Başsavcılığa yaptıklarını belirtti.

Şikayet dilekçesinde Erdoğan'ın yanı sıra aynı gerekçelerle eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile ordu ve polis yetkililerinin isimleri de bulunuyor.

Berlin'de bugün bir basın açıklaması yapan avukatlar, Kürt illerindeki operasyonlarda hayatını kaybeden iki kişinin yakınları ve HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ı temsil ettiklerini belirtti. Suç duyurusuna Almanya’dan politikacılar ve sivil toplum kuruluşları da katıldı.

CİZRE

Suç duyurusunda HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre’de katledilen Eşref Erdin’in akrabası Serdar Erdin ile Berjin Demirkaya’nın kardeşi Hasan Demirkaya tanık olarak gösterildi.

Federal Savcılığa yapılan başvuruya yönelik açıklamayı yapan avukatlar Britta Eder ve Petra Dervishaj, Cizre’de yaşanan katliamların mağdurları, uluslararası örgütler, sivil toplum örgütleri, doktorlar ve görgü tanıklarının ifadelerine dayanılarak başvuruda bulunduklarının altını çizdiler.

Cizre’de yaşananların Alman Ceza Kanunu’na göre suç olduğunu dile getiren avukatlar, bu kapsamda özellikle 4 ve 11 Eylül 2015 tarihleri arasında Şırnak ve Cizre’de yaşananların temel alındığına dikkat çekti. 

Cizre’deki 3 farklı bodrum katında en az 178 sivilin kasten ve hedef alınarak öldürüldüğünü hatırlatan avukatlar, yaralıların kurtarılması için yapılmak istenen müdahalelere engel olunduğunu vurguladılar.

Avukatlar, görgü tanıklarının ifadelerine dayandırdıkları başvuruda, Cizre’deki katliamda insanların benzin dökülerek yakıldığına dair bilgilerin olduğunu da dile getirdiler.

SUÇ DUYURUSUNA İMZA ATANLAR 

Suç duyurusuna imza atanlar şöyle:

Uluslararası Hukuk ve Demokrasi Derneği’nden (MAF-DAD) Yönetim Kurulu Başkanı Heike Geisweid; gazeteci ve tarihçi Dierk- Eckhard Becker; akadamisyenlerden Prof. Susi Meret ve Dr. Cordelia Hess; Die Linke federal milletvekilleri Andrej Hunko ile Ulla Jelpke, Hamburg Eyalet milletvekilleri Martin Dolzer ile Inge Hannemann; sanatçılar Esther Bejarano ile Konstantin Wecker; avukatlar Sigrid Töpfer, Ralph Monnek, Petra Isabel Schlagenhauf, Martin Lemke ve Lisa Lührs.

YARGILANMASI İSTENEN İSİMLER

Yargılanması istenen isimler ise şunlar:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, eski Savunma Bakanları İsmet Yılmaz ile Mehmet Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanı Tümgeneral Mehmet Okkan, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Musa Çitil, Şırnak Sınır Tümen Komutanı Abdullah Baysar, Şırnak Jandarma Komando Tugay Komutanı Ali Osman Gürcan, Şırnak İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Sakaoğlu, Şırnak Emniyet Müdürü Celal Sel, Cizre Emniyet Müdürü Ömer Faruk Karakaş, Şırnak Valisi Ali İhsan Su, Cizre Kaymakamı Ahmet Adanur, Cizre Cumhuriyet Savcısı Cuma Çoban, Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, Özel Harakat Daire Başkanı Turan Aksoy.

Kaynak: ANF - DW