HRANT KASPARYAN – DEMOKRAT HABER

Akademisyen Ümit Kurt, Prof. Dr. Taner Akçam ile birlikte hazırladığı ve İletişim Yayınevi’nden çıkan ‘Kanunların Ruhu, Emval-i Metruke Kanunlarında Soykırımın İzini Sürmek’ adlı kitabı hakkında Almanya’da düzenlenecek olan konferansa katılıyor.

Başta Ermeniler olmak üzere 1915’te sürgün edilen ve öldürülen gayrimüslimlerin bıraktıkları malların idaresi için Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde çıkarılan kanunların izini süren kitabın ele alınacağı konferans, Almanya Asuri Demokratik Organizasyonu, Orta Avrupa Asuri Dernekleri Federasyonu ve Soykırım Karşıtları Derneği’nin girişimleriyle düzenleniyor.

18 Ekim’de Almanya’nın Hamburg kentinde, 19 Ekim’de ise başkent Berlin’de yapılacak olan konferansların çağrı metninde şu ifadelere yer verildi: “Ümit Kurt, Osmanlı ve onun devamı olan TC, Hıristiyan vatandaşlarının mallarını sanki yarın geri iade edilecekmiş gibi zimmetine geçiren devletin, sonuçta nasıl talan ettiğini, asker-sivil üst düzey bürokratlarını, kentsel ve kırsal eşrafı nasıl ihya ettiğini anlatacak. Soykırım ve sürgün cehenneminden her şeye rağmen sağ çıkmayı başarıp evine yurduna malının mülkünün başına geri dönmek isteyen “talihlileri”, yerine göre zorla, yerine göre hile ve entrikalarla nasıl engellendiğini, dünyada eşine ender rastlanan büyük vurgunu, talanı, kanunlarla nasıl koruma altına aldığını ve meşruiyet kazandırmaya çalıştığını anlatacak.”

Konferansın Hamburg’daki oturumu 18 Ekim 2013 Cuma günü saat 18:30’da Die Linke Altona Am Felde 2 (im Hof) 22765 adresinde, başkent Berlin’deki oturumu ise 19 Ekim 2013 Cumartesi günü saat 16:00’da Komkar toplantı salonu, Paul-Lincke Ufer 44 A 10999 adresinde yapılacak. Detaylı bilgi için 069 5970813 numaralı telefona müracaat edilebilir.