PERWER YAŞ / ANF / BERLİN

 

Alman devlet televizyonu ARD'ye bağlı WDR kanalında bu akşam ekranlara gelmesi planlanan "İmamın sessiz ordusu- Fethullah Gülen Hareketi" adlı belgesel program yayından kaldırıldı. ANF'nin ulaştığı program yapımcıları kanalın hiçbir şekilde kendilerine gerekçe bildirmediğini söylerken, engellemenin Gülen hareketini eleştirdiği için yapıldığı tahmin ediliyor.

 

Haftalık televizyon programlarında ve günler öncesinde WDR'nin resmi internet sitesinde "İmamın sessiz ordusu- Fethullah Gülen Hareketi" isimli belgesel programın bu akşam saat 22.00'de ekranlarda geleceği duyurulmuştu. Aynı programın tekrarı ise ertesi gün saat 08.00'de ekranlara gelecekti. Ancak WDR, yayın akışında değişiklik yaparak, programı yayından kaldırdı.

 

WDR'nin bağlı olduğu devlet televizyon kuruluşu ARD, programın neden kaldırıldığına ilişkin her hangi bir açıklama yapmazken, değişikliğe ilişkin belgesel yapımcılarına kısa bir bilgi verildiği öğrenildi. Cornelia Uebel ve Yüksel Uğurlu'nun hazırladığı belgeselde Gülen hareketinin Almanya'daki faaliyetleri anlatılıyordu.

 

Gülen hareketine eleştirel gözle bakıldığı için belgeselin kaldırıldığı tahmin ediliyor. Programın yayından kaldırıldığını doğrulayan yapımcı Uğurlu, konuya ilişkin açıklamayı önümüzdeki günlerde yapacaklarını söyledi.

 

GÜLEN HAREKETİ ALMANYA'NIN GÜNDEMİNDE

Birçok kentte değişik dernek ve okullar adı altında örgütlenen Gülen Hareketi, bir süredir Almanya'nın da gündeminde. Cemaatin, Anayasayı Koruma Örgütü tarafından izlenmeye değer olmadığını savunan Alman hükümeti, ayrıntılı açıklama yapmaktan ise kaçınmıştı. Alman hükümeti ayrıca Türkiye’de cemaati araştıran gazetecilerin izlenmesini spekülasyon olarak yorumlamıştı.

 

Geçtiğimiz Nisan ayında ise cemaatin Frankfurt’ta düzenlediği "Kültür olimpiyatları" etkinliğine Hessen Eyaleti'nin Uyum, Göç ve Avrupa İlişkileri Bakanı Jörg-Uwe Hahn katılmıştı. Bakan Hahn'ın hem organizenin destekleyeni olması ve hem de etkinlikte ödül törenlerine katılması başta ülkedeki göçmen kuruluşlar olmak üzere çok sayıda parti ve politikacının tepkisine neden olmuştu.

 

Gülen hareketinin Almanya'daki varlığına ilişkin Sol Parti (Die Linke) dışında muhalefet ve hükümet partilerinden değişik sesler yükseliyor. Başta başbakan Merkel'in partisi CDU'dan olmak üzere Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) ve Yeşiller Partisi'nden kimi politikacılar, hareketle ilişkilerin iyi tutulmasından yana.