Almanya’da 20 Türk vatandaşına casusluk faaliyetleri gerekçesiyle soruşturma açıldığı ortaya çıktı. Bu kişilerin, 15 Temmuz sonrası Almanya’daki Fethullah Gülen sempatizanları hakkında Türkiye devleti için casusluk yaptığı öne sürülüyor.

Die Welt gazetesinin haberine göre, Alman hükümeti Sol Partili vekil Sevim Dağdelen’in soru önergesine yanıtında, “Şu an, Türkiye hükümeti adına gizli servis faaliyetleri yürüttüğünden şüphelenilen toplan 20 şüpheliyi soruşturuyoruz” ifadesi kullanıldı.

Almanya’yla Türkiye arasında ilk casusluk gerilimi, DİTİB’e bağlı imamların Türk konsolosluklarına Gülen yanlılarının isimlerini verdiği iddiasıyla patlak vermişti. Önceki hafta da, MİT’in bizzat Alman istihbaratına 300’den fazla kişinin ve 200’den fazla kurumun adını verdiği, söz konusu dosyada Almanya’da gizlice çekilmiş fotoğrafların da yer aldığı iddia edilmişti.

Bir dizi Alman yetkili ve siyasetçi, ‘Alman topraklarında başka bir ülke adına casusluk yapılmasının kabul edilemez gördüklerini’ belirtmişti. Almanya’nın dosyada adı geçen kişileri Türkiye’ye gelmek konusunda uyardığı da öne sürülmüştü.