Alman basınına göre 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Almanya'ya iltica başvurusunda bulunan Türk askerlerinden bazıları olumlu yanıt aldı.

Diplomatik pasaportlu Türk vatandaşlarının Almanya'ya 15 Temmuz sonrası yaptığı iltica başvurularıyla ilgili ilk incelemelerin sonuçlandığı bildirildi.

Türkiye'de hükümet söz konusu askerlerin Gülen bağlantısı olduğunu savunarak askerlerin geri teslim edilmesini istemişti.

Göç ve Mülteciler dairesi ise Türkiye ile ilgili başvurular konusunda da maddelerde değişiklik yaptı. Gerekçe olarak Fethullah Gülen hareketine üye ve yakın olan isimlere yönelik sistematik takip olması gösteriliyor.

İltica başvurusunun kabul edilmesinin Türkiye - Almanya ilişkilerinde yeni bir krize yol açabileceği belirtiliyor.

Savunma Bakanı Fikri Işık, geçen ocak ayında yaptığı açıklamada Almanya'da Türk subaylarının iltica başvurularının geri çevrilmesi gerektiğini söylemişti.

WDR, NDR ve Süddeutsche Zeitung'un haberine göre darbe girişimi sonrasında Mayıs ayı başına dek 414 asker, diplomat, hakim ve üst düzey devlet görevlisi Almanya'ya iltica talebinde bulundu. Bu sayıya aile üyelerinin de dahil olduğu belirtildi.

İLTİCA BAŞVURUSU ARTIYOR

Alman Göç ve Mülteciler Dairesi'nin verilerine göre, Almanya'ya iltica başvurusunda bulunan Türk vatandaşlarının sayısı 7 bin 700'ü geçti. Geçen yıl, Türkiye'den yapılan başvuruların sadece yüzde 8'i kabul edilmişti. Ancak Göç ve Mülteciler Dairesi'nden yetkililer, 2017'de bu oranın artacağını tahmin ediyor.

İktidarın  verilerine göre 15 Temmuz’dan bu yana darbe girişimi ile bağlantılı olduğu gerekçesi ile 47 binden fazla kişi gözaltına alındı. Gülen yapılanması ile bağlantılı olduğu gerekçesi ile 100 binin üzerinde kamu görevlisi de açığa alındı.