Almanya'da 16 yıllık Angela Merkel döneminin son bulduğu seçimlerde Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) birinci çıkmasına rağmen, koalisyon görüşmelerinde belirleyici rol oynayacak olan Hür Demokrat Parti (FDP) hükümetin Hıristiyan Demokratların (CDU/CSU) çatısı altında kurulmasını tercih ettiklerini açıkladı.

FDP Genel Sekreteri Volker Wissing, "Koalisyon için tercihimiz hâlâ, CDU/CSU ve Yeşiller" dedi.

Almanya'daki seçimlerde ülkenin iki büyük geleneksel kanadı Sosyal Demokratlar ile Hıristiyan Demokratlar'ın oy oranlarının düşük kalması nedeniyle, parlamentoda yüzde 50 çoğunluğa ulaşılması için üç partili bir koalisyon kurulması gerekiyor.

SPD'nin sadece doğal ortağı Yeşiller veya CDU/CSU'nun da sadece doğal ortağı FDP ile anlaşması yeterli olmuyor. Bu nedenle Yeşiller Partisi ile FDP koalisyon görüşmelerinde kilit bir rol oynayacak.

FDP,  önce, temel konularda anlaşmazlık yaşadıkları Yeşiller ile görüşme kararı almıştı. FDP lideri Christian Lindner, ilk olarak ortak zemin bulmak için Yeşillerle görüşmek istediklerini, üçüncü partinin bundan sonra belirlenebileceğini söylemişti.

Partinin Genel Sekreteri Wissing ise bugün yaptığı açıklamada, Yeşiller ile cuma günü yeniden görüşeceklerini, sonrasında da muhafazakârlar ve Sosyal Demokratlarla ayrı ayrı bir araya geleceklerini söyledi.

Almanya'da geleneksel parlamenter demokrasilerin aksine, seçimlerden sonra en çok oyu alan parti hükümet kurmak için resmen görevlendirilmiyor.

Geleneklere göre koalisyon görüşmelerini önce en büyük partinin başlatması öngörülse de, tüm partiler birbirleriyle ön görüşme yürütebiliyor.

Seçimde tarihi oy kaybına uğrayarak ikinci çıkan CDU/CSU'nun adayı Armin Laschet de, SPD ile aralarındaki farkın 1.6'da kalmasına güvenerek hükümeti kendisinin kurmak istediğini açıklamıştı.

Ancak yeni yapılan bir ankete göre Almanlar muhafazakârların liderliğindeki bir hükümeti istemiyor. Civey Enstitüsü'nün Augsburger Allgemeine gazetesi için yaptığı ankete göre, Almanların yüzde 71'i Laschet'in aldığı kötü sonuçlara rağmen başbakan olma çabalarına karşı çıkıyor.

Kaynak: Duvar