Almanlar bugün Federal Meclis seçimleri için sandık başına gitti. TSİ ile 19:00'da sandıklar kapandı.

Elde edilen geçici resmi sonuçlara göre, Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) oy oranı yüzde 33. Bu oran partinin 1949 sonrası elde ettiği ikinci kötü sonuç.

·    Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) oy oranı yüzde 20,7 oldu, parti tarihinin en kötü sonucunu aldı.

·    Sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) yüzde 13 oy oranı alarak Federal Meclis’e girmeyi başardı; AfD Federal Meclis’teki en büyük üçüncü parti oldu.

·    Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 10,6 oy oranına ulaşarak Federal Meclis’te yeniden temsil edilmeye hak kazandı.

·    Yeşiller’in oy oranı yüzde 8,9; Sol Parti’nin oy oranı ise yüzde 9 oldu.

CDU/CSU -8,6 oy kaybetti

SPD -5,1 oy kaybetti

Sol Parti +0,5 oy arttırdı

Yeşiller +0,5 oy arttırdı

FDP +5,8 oy arttırdı

AfD +8,3 oy arttırdı

HRİSTİYAN BİRLİK PARTİLERİ YENİ ORTAK ARAYACAK

Ağır oy kaybına uğrayan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı Manuela Schwesig, koalisyon yapmayacaklarını açıkladı. Muhalefet sıralarına geri döneceklerini söyleyen Schwesig, büyük koalisyona devam etmeyeceklerini belirterek “Bu SPD için çok kötü bir sonuç, ağır bir yenilgi” diye konuştu.

SCHULZ: FEDERAL MECLİS SEÇİMLERİNİ KAYBETTİK

Seçimlerde ağır oy kaybına uğrayan Sosyal Demokrat Parti’nin genel başkanı ve başbakan adayı Martin Schulz seçim sonuçlarının belli olmasının ardından yaptığı açıklamada yenilgiyi kabul etti. Taraftarlarına desteği için teşekkür eden Schulz, “Alman sosyal demokrasi tarihi açısından ağır ve acı bir gün olduğunu” söyledi.

SOL PARTİ SONUÇTAN MEMNUN

Sol Parti’nin liste başı adayı Sahra Wagenknecht, seçim sonrası yaptığı ilk açıklamada büyük koalisyonun en büyük suçunun sağ popülist AfD’nin seçim başarısı olduğunu söyledi. Sol Parti’nin aldığı oy oranından memnun olduğunu belirten Wagenknecht, “Parti tarihimizin en iyi ikinci sonucunu elde ettik“ şeklinde konuştu.

MUHTEMEL KOALİSYON ORTAKLARI HÜR DEMOKRATLAR VE YEŞİLLER

Hür Demokrat Parti’nin (FDP) liste başı adayı Christian Lindner, partisinin yüzde 10,4 oranında oy alarak Federal Meclis’e girmesinin kesinleşmesinin ardından açıklama yaptı. Seçim sonuçlarını değerlendiren Lindner, "Artık Federal Meclis’te bir özgürlük grubu olacak. İnsanlar geri dönmemize imkân sağladı“ dedi. Lindner, başarısızlığın arından yeni başlangıçların mümkün olduğunu belirtti.

Yeşiller partisi, olası bir koalisyon ortaklığına açık kapı bıraktı. Partinin liste başı adayı Katrin Göring-Eckardt, ancak hükümet ortağı olurlarsa “kolay bir ortak olmayacaklarını ve zorlu bir pazarlık süreci yaşanacağını“ söyledi. Yeşiller lideri, sağ popülist AfD ile bir ortaklığa kesinlikle yanaşmayacağını da açıkladı. Yeşiller’in diğer liste başı adayı Cem Özdemir de “Biz bu ülkeyi değiştirmek istiyoruz“ diyerek koalisyon ortağı olabileceklerine işaret etti.

MERKEL ZAFER KONUŞMASINI YAPTI

Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel partisinin seçimden zaferle çıktığının kesinleşmesinin ardından seçmenlere seslendi. Partisinin seçimde stratejik hedeflerine ulaştığını belirten Merkel, “Biz en büyük gücüz, hükümeti kurma görevi bize verildi ve bir karşı hükümet kurulamaz” dedi. Merkel, yüzde 33’ten daha iyi sonuçlar almayı umduklarını ancak sağ-popülist AfD’nin meclise girmesi sonrası kendilerine “büyük bir görev” düştüğünü belirtti. Hristiyan Birlik partileri (CCU/CSU) bu seçimlerde tarihinin en kötü ikinci sonucunu elde etti.

HRİSTİYAN BİRLİK PARTİLERİ KOALİSYON ORTAĞI ARAYIŞINDA

Başbakanlık Dairesi Başkanı Peter Altmaier, Hristiyan Birlik partilerinin Hür Demokratlar, Yeşiller ve Sosyal Demokratların muhtemel koalisyon ortakları olarak göz önünde bulundurduğunu açıkladı. Altmaier, "Bütün partilerin devlet politikaları geri sorumluluklarının farkında olduğunu düşünüyorum" dedi. Altmaier, bütün partilere gideceklerini ve bütün partilerle görüşeceklerini söyledi. Ancak Sosyal Demokratlar koalisyon görüşmelerine katılmayacaklarını açıklamıştı.

YEŞİLLER JAMAİKA KOALİSYONUNA HAZIR

Yeşiller'in liste başı adayı Cem Özdemir, Hristiyan Birlik partileri ve Hür Demokratlarla biraraya gelecekleri bir Jamaika koalisyonuna hazır olduklarını söyledi. Özdemir, koalisyon görüşmesi için gelecek daveti kabul edeceklerini ifade eden Özdemir, önceliklerinin iklimin korunması olacağını ifade etti. Özdemir, ırkçılıkla mücadele vesosyal adaletin de sesi olacaklarını kaydetti. (Almanya'da her partinin rengi var. Hristiyan Birlik partilerini siyah, Hür Demokratları sarı, Yeşilleri ise yeşil temsil ediyor ve Jamaika bayrağının renklerine atıfta bulunuluyor)

(Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)