Almanya Federal Ağ Ajansı, Rus gazını Almanya ve Avrupa'ya taşımak için tasarlanan tartışmalı 'Kuzey Akımı 2' denizaltı gaz boru hattının sertifikasyon prosedürünü askıya aldı.

Boru hattının inşaatı tamamlanmış ve gazla doldurulmuş olmasına rağmen; gazın teslimi, Kuzey Akımı'nın düzenleyicilerden gerekli onayları almasına bağlı.

Sertaç Aktan'ın Euronews'te yer alan haberine göre kışın yaklaşması ve gaz talebinin artmasıyla birlikte şimdiye kadar onay verilmemiş olması, Moskova ile Berlin arasında artan bir gerilim kaynağı.

NEDEN SERTİFİKA SORUN OLDU?

Alman ajansı, belgelerin kapsamlı bir incelemesinin ardından Bundesnetzagentur, Kuzey Akımı 2 boru hattının bir operatörünün ancak Alman yasalarına göre yasal bir biçimde organize edilmesi halinde sertifikalandırılmasının mümkün olacağı sonucuna vardı.

Ajans, boru hattının Almanya bölümünü yönetmek için kurulan bir yan kuruluşun "bağımsız iletim operatörü" olma şartlarını yerine getirmediğini duyurdu.

"Bu durumda yan kuruluş, Alman Enerji Endüstrisi Yasası'nda belirtilen bağımsız bir iletim operatörünün gerekliliklerini yerine getirmelidir. Ana varlıklar ve insan kaynakları yan kuruluşa devredilene ve bu adım doğrulanana kadar sertifikasyon prosedürünün askıya alınacak" denildi.

Ancak Federal Ağ Ajansı onayı da son adım değil. Nitekim sertifikayı inceledikten sonra, Avrupa Birliği mevzuatına göre Avrupa Komisyonu'nun da bir rapor göndermesi gerekiyor.

Ajans, bunun gerçekleşmesi için dört ay süre kaldığını belirtti.

YENİ KOALİSYONU ÖNEMLİ BİR SINAV BEKLİYOR

Partisi şu anda bir sonraki Alman hükümetini kurmak için müzakerelerde bulunan Yeşiller lideri Annalena Baerbock, Kuzey Akımı 2'ye şimdilik işletme ruhsatı verilmemesi gerektiğini savunuyor.

Kuzey Akımı 2 yapım aşamasında, özellikle Washington'dan ve Doğu Avrupa ülkelerinden gelen eleştirilere hedef oldu. Rusya'nın Avrupa gaz piyasasında çok fazla güce sahip olacağı ileri sürüldü.

Boru hattı Eylül ayında tamamlanmıştı ancak tartışmalar hatta ruhsat verilip verilmemesi alanına taşındı.

Kaynak: Euronews