Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’un sağlık sorunlarına dikkati çeken ve tahliye edilmesi için imza kampanyası başlatan Türkiye Almanya Kültür Forumu, “Aysel Tuğluk ve binlerce politik tutuklunun serbest bırakılmalarını talep ediyoruz” açıklaması yaptı. 

Türkiye Almanya Kültür Forumu, 2016’dan bu yana Kaocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekili Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’un sağlık durumuna ilişkin imza kampanyası başlattı. İmza kampanyası için yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından verilen “cezaevinde kalabilir” raporuna dikkati çekildi. Açıklama metni Almanca, Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olarak yayımlandı.

Hastane raporu

Tuğluk’un 5 yıldan beridir cezaevinde tutulduğu hatırlatılan açıklamada, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın cezaevinde yaptığı ziyaret vurgulandı. Açıklamada, “Pervin Buldan, Tuğluk’un milliyetçi güçlerin saldırdıkları annesinin cenazesindeki olaylardan sonra ağır hastalandığını ve o günden beri nerdeyse hiç konuşmadığını açıkladı. Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Fakültesi hazırlamış olduğu raporda Aysel Tuğluk’un kronik ve ilerleyen Alzheimer demasından dolayı cezaevinde tutulamayacağını ve derhal tahliye edilmesi gerektiğini belirtiyor. Adalet Bakanlığı'na bağlı İstanbul ATK ise bu talebi reddetti” denildi.

‘Binlerce politik tutuklu derhal serbest bırakılmalı'

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Türkiye Almanya Kültür Forumu, Türkiye hükümetinden tutuklu muhaliflere uygulanan sistematik baskıların sona ermesini ve Aysel Tuğluk gibi cezaevindeki hasta tutuklularla, Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve Gültan Kışanak gibi sadece siyasi ve sosyal faaliyetlerinden dolayı tutuklu bulunan binlerce politik tutuklunun da serbest bırakılmalarını talep ediyor. Yeni Federal Almanya Hükümetinden de bu somut olay vesilesiyle Türkiye politikasında insan haklarından yana kesin bir tavır sergilemesini ve daha önceki koalisyon hükümetlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a uyguladıkları hoşgörülü politikayı terk etmesini istiyoruz. Hükümetiniz, Türkiye’de de insan haklarını ve demokrasiyi savunduğun gösteren kesin bir tavır sergilemelidir.”

İmza devam ediyor

Açıklama metninin ilk imzacıları şöyle: “Erk Acarer, Ahmet Akgün, Lale Akgün, Rezan Aksoy, Kemal Aktaş, Ali Atalan, İmran Ayata, Nursel Aydoğan, Berivan Aymaz, Hayko Bağdat, Celal Başlangıç, Oya Baydar, Osman Baydemir, Saadet Becerikli, Lezgin Botan, Safter Çınar, Abdullah Demirbaş, Renan Demirkan, Can Dündar, Dilek Dündar, Ragıp Duran, Aydın Engin, Aslı Erdoğan, Bernhard von Grünberg, Ülkü Gürkan-Schneider, Tuba Hezer Öztürk, Leyla İmret, Selma İrmak, Hasip Kaplan, Yılmaz Karahasan, Atilla Keskin, Besime Konca, Kader Konuk, Klaus Kost, Ertuğrul Kürkçü, Nafiz Özbek, Bedia Özgökçe, Ziya Pir, Anton Rütten, Faysal Sarıyıldız, Herbert Schmalstieg, Nora Şeni, Ferhat Tunç, Günter Wallraff, Gülçin Wilhelm, Kemal Yalçın, Sibel Yiğitalp, Ahmet Yıldırım, Ayşe Yıldırım, Ragıp Zarakolu.”
 
İmza kampanyasına destekler sürüyor.