Sosyal Demokrat Parti (SPD) Ekonomi Uzmanı Bernd Westphal, Alman hükümetine koronavirüs aşısı üzerinde çalışan Tübingen merkezli CureVac firmasının ABD’ye satışına engel olması çağrısı yaptı. Burada söz konusu olanın Avrupa ve Almanya’nın çıkarları olduğuna dikkat çeken Westphal "Amerika seçimini izolasyondan ve ‘önce Amerika’dan yana kullandı, çoklu işbirliğine karşı bir tutumda karar kıldı. Bu nedenle gerekirse CureVac’ın kamu bütçesinden desteklenmesi gerekiyor" diye konuştu.

CureVac firması cuma günü bir dizi potansiyel aşı üzerinde çalıştıklarını, aralarından iki tanesini seçerek klinik testleri başlatacaklarını, haziran veya temmuz ayında bir aşı geliştirmiş olmayı umduklarını açıklamıştı. Bu noktadan sonra ise aşının kullanılabilmesi için izin alınması süreci başlıyor. Amerikan Başkanı Trump’ın ise firmayı ABD’ye çekmeye çalıştığı ve bulunacak olası aşıyı Amerikan halkı için garantilemeye çalıştığı belirtiliyor.

BELÇİKA’DAN DA HABER VAR

Belçika'daki Gent Üniversitesi Flaman Biyoteknoloji Enstitüsü (VIB), koronavirüse (Covid - 19) karşı koruma sağlayan bir ilacın araştırmasında önemli aşama kaydedildiğini açıkladı.

Flaman Biyoteknoloji Enstitüsü uzmanlarından Prof. Dr. Xavier Saelens, laboratuvar ortamında Covid - 19 virüsünü etkisiz hale getirdiklerini belirterek, bunun ileriye doğru atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi.

ABD VE İSRAİL’DEN DE HABERLER VAR

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından fonlanan Kanada merkezli şirket Medicago, Covid-19 aşısını geliştirdiklerini ve Amerikan İlaç ve Gıda İdaresi (FDA) onayını almaları halinde ayda 10 milyon aşıyı üretmeye başlayabileceklerini duyurmuştu.

Koronavirüsün genetik sekansını elde eder etmez 20 gün içinde aşıyı geliştirdiklerini söyleyen Medicago CEOsu Bruce Clark genetik kodun özel bir yöntem ile elde edildiğini ve bu yöntemin de FDA tarafından onaylanmasına ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Clark bürokratik engeller ortadan kaldırılırsa aşının Kasım ayında hazır olacağını açıkladı.

Bunun yanı sıra İsrailli bir firma da aşıyı geliştirmeyi başardıklarını ileri sürdü. Medicago CEOsu Clark ise kendi yöntemlerinin bu şirketten daha etkili ve güvenilir olduğunu iddia ederek şunları söyledi:

"Aşıyı geliştirdiklerini öne süren birkaç firma daha var ancak bunlar farklı teknolojiler. Bazıları, bırakın Covid-19'u, henüz hiçbir konuda kendini kanıtlamamış olan RNA veya DNA bazlı aşı türleri. Umarım başarılı olurlar tabi."