Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziére, Türkiye ile terörizmin tanımı konusunda farklı anlayışlara sahip olduklarını açıkladı.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Bakan de Maizére, Alman Haber Ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada, Almanya'nın Türkiye'nin terörizmin tanımına katılmadığını ifade ederek,  Almanya'nın kendi terörizm tanımı doğrultusunda Türkiye ile işbirliği yapmak istediğini savundu.

Maiziére, "Cihatçıların izlediği seyahat rotası konusunda Türkiye ile bilgi alışverişinde bulunmakla veya IŞİD'in yanından dönen birinin Türkiye üzerinden uçtuğu bilgisinin bize verilmesiyle ilgileniyoruz" şeklinde konuştu.

Alman Bakan Maiziére, "Türk güvenlik kurumlarıyla işbirliğinin geçen yıllara kıyasla açık bir şekilde daha kötü" olduğunu söyledi.

Türkiye'nin de geçen yıl terör saldırılarından mağdur olduğunu hatırlatan Alman Bakan, "Bu konuda işbirliği yapıyoruz, bu da doğru olandır" dedi.

FARKLI TERÖRİZM ANLAYIŞI

Bakan de Maizére Türkiye'nin "kendi terörizm tanımını dayatmasını kabul etmediklerini" vurgulayarak şunları söyledi:

"Kürt bir muhalif bizim bakış açımıza göre genelleme yapılarak terörist sayılmaz, ama Türk bakış açısına göre sayılıyor. Bu çerçevede, 'teröre karşı mücadele' üst başlığı altında işbirliği yapılmıyor."

Türkiye ile Almanya arasında gerginlik yaratan konuların başında Alman vatandaşlarının 'terör şüphesi' ile tutuklanması bulunuyor. Türk hükümeti ise Almanya'yı 15 Temmuz darbe girişimi ile bağlantısı olduğunu iddia ettiği kişileri korumakla suçluyor.

MÜLTECİ MÜTABAKATI TÜRKİYE’NİN ÇIKARINA’

Öte yandan, Alman İçişleri Bakanı, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan mülteci mutakabakatına ilişkin açıklamalarda da bulundu.

De Maiziére, Türkiye ile yaşanan gerginlik nedeniyle mülteci mutabakatının feshedileceğine inanmadığını ifade etti.

"Türkiye'nin de AB ile yaptığı bu anlaşmaya ilişkin çıkarları bulunuyor. Bu mutabakat geçerli ve tüm tarafların buna uymayı sürdüreceğine dair hiçbir kuşkum yok" diyen de Maiziére, ancak bunun "şantajlara boyun eğecekleri" anlamına gelmeyeceğini işaret etti.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanlığı, Adil Öksüz'ün hakkındaki yakalama emrine rağmen kent kent uçakla seyahat yaptığı yönünde çıkan haberleri yalanladı.

Bakanlık, söz konusu olayın isim benzerliğinden ibaret olduğunu söyledi.

Açıklamada, isim ve soyadı benzerliği olan vatandaşın, 31 Temmuz 2016 tarihinde Elazığ'dan Ankara aktarmalı İzmir'e uçan 1977 Bingöl Genç doğumlu Adil Öksüz isimli kişi olduğu belirtildi.

Öksüz'ün, dayısının cenazesi için Elazığ'a geldiği ve yanında seyahat ettiği kişinin kız kardeşi Gurbet Demir olduğu ifade edildi.

(Kaynak. Deutsche Welle)