Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'nin kuzeyi ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) düzenlediği "Pençe-Kılıç" adı verilen hava operasyonuna ülkesinden gelen tepkiler ve  "Ziyareti iptal et" çağrılarına rağmen Ankara'da Süleyman Soylu ile görüştü.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Alman mevkidaşı Nancy Faeser ile Bakanlıkta bir araya geldi.

Soylu ve Faeser, ikili görüşmenin ardından Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) heyetler arası görüşme yaptı. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında 15 Temmuz darbe girişiminin kilit isimlerinden Adil Öksüz ve Ergenekon davasının savcısı Zekeriya Öz de gündeme geldi, "Hukuk devleti olarak bunların takibini yapıyoruz" denildi.

Faeser, "Pençe-Kılıç" operasyonu için "Tepkilerin orantılı olması gerekir. Milletler hukukuna uygun ve sivillerin korunduğu girişimler veya operasyon olması gerekir" dedi.

ALMANYA'NIN TAZİYESİNE TEŞEKKÜR ETTİ

Soylu, ikili ilişkilerin olumlu yönde ilerlediğini söyleyerek, "Sabahtan itibaren birçok konuyu olumlu şekilde ele aldık. Terörle mücadeledeki ortak bakışımızı tekrar değerlendirdik. Sayın Bakan son saldırılarla ilgili taziyelerini iletti. Kendilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Coğrafyamızın nasıl bir terör belasıyla karşı karşıya kaldığını kendisiyle paylaştık" diye konuştu.

UYUŞTURUCU, ENERJİ VE GÖÇ KONUŞULDU

Görüşmede enerjiden göçe kadar birçok meseleyi karşılıklı değerlendirdiklerini söyleyen Soylu, "Bu konuda ortak birtakım kararlarımız, değerlendirmelerimiz ve süreç yönetimi konusunda atacağımız adımlar kararlaştırıldı. Elbette ki asayiş ve uyuşturucu suçlarıyla ilgili de gündemimizin önemli başlıklarından birisi olarak bu konular ele alındı" dedi.

Ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Soylu, "Pençe-Kılıç" operasyonuna dair Almanya'nın eleştirel bakışına ilişkin, şunları söyledi:

"Bugün bir çocuğumuz ile genç bir öğretmeniz defnedildi. İstiklal Caddesi'nde masum insanlar öldürüldü. O insanlara hiçbir orantı uygulanmadı. Polonya'ya 2 bomba düştü diye NATO ayağa kalktı. Almanya'ya veya Avrupa'nın herhangi bir yerine, dünyanın herhangi bir yerine terör saldırısı olduğunda ne düşünüyorsak, etrafımızdaki coğrafyadaki terör örgütlerine de aynı şekilde düşünülmesini istiyoruz. Etrafımızda bir terör devleti kurmak istediler ve buna bizim müsaade etmemiz mümkün değildir."

FAESER: TEPKİLERİN ORANTILI OLMASI GEREKİR, SİVİLLER KORUNMALI

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ise "Tabii ki biz Almanya olarak Türkiye ile dayanışma içindeyiz. Bu terör saldırılarının kurbanları ve yakınlarının duygularını paylaşıyoruz ve başsağlığı dileklerimizi yinelemek istiyorum. Ve biz Türkiye'ye karşı bu dayanışma tutumumuzu ifade ettik. Ve aynı zamanda Türkiye ile terörle mücadele konusunda da dayanışma halindeyiz, Türkiye'nin yanındayız. Fakat aynı zamanda bu mücadele sırasında verilen tepkilerin elbette orantılı olması gerekir. Milletler hukukuna uygun ve sivillerin korunduğu girişimler veya operasyon olması gerekir. Bunu da tabi ki belirtiyoruz" dedi.

ÖZ VE ÖKSÜZ SORUSUNA YANIT

Bakan Faeser, bir basın mensubunun "15 Temmuz'dan sonra Türkiye'den firar edip Almanya'ya giden Adil Öksüz ve Zekeriya Öz'ün iadesi için hangi adımları atacaksınız" şeklindeki sorusuna, "Bu vakalarla ilgili size somut bilgi vermem mümkün değil ama hukuk devleti olarak bunların takibini yapıyoruz. Sonuç çıktığında Türk kurumlarını bilgilendiriyoruz" yanıtını verdi.

ZİYARETİ İPTAL ETMESİ İSTENMİŞTİ

"Pençe-Kılıç" operasyonu sonrası Almanya'da koalisyon hükümetinin küçük ortağı FDP'nin dış politika sözcüsü Ulrich Lechte, Erdoğan yönetimi için "Bu tartışmaya açık olmayan tutumu kınıyorum" demişti.

Yeşiller Dış Politika Sözcüsü Jürgen Trittin de "Diğer ülkelere yönelik devletler hukukunu ihlal eden saldırılarla seçim kampanyası yürütmek... Erdoğan ve Putin gibi otokratlar aynı reçeteyi izliyor" mesajını paylaşmıştı.

Muhalefetteki Sol Parti'nin (Die Linke) eş başkanı ve Avrupa Parlamentosu üyesi Martin Schirdewan da "Türkiye ağır şekilde Rojava'yı bombaladı. Erdoğan, İslam Devleti (IŞİD) ile savaşanlara saldırıyor. İçişleri Bakanı Nancy Feaser Ankara'da terörizm konusunda konuşmak istiyor. Bu ziyaret iptal edilmeli. İki yüzlülüğün de bir sınır var!" ifadelerini kullanmıştı.