Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, dün (24 Ocak) Fransa'nın Strasbourg kentinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne hitap etti.

Yeşiller Partili siyasetçinin gündeminde, Türkiye'ye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen hapishanede olan iş insanı Osman Kavala ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın durumu da vardı.

Annalena Baerbock, Osman Kavala ile Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Baerbock, konuyla ilgili özetle şöyle konuştu:

"ÇAĞRIMIZI YİNELİYORUM"

"Tüm üye devletler Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine saygı göstermeli. Buna dayalı olarak da AİHM kararlarını uygulamalıdır.

"Türk makamlarının, AİHM'in tutukluluğun siyasi amaçlı olduğunu düşündüğü Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönündeki taleplerini yıllardır görmezden gelmesi beni derinden endişelendiriyor.

"Ve evet, nihayet bir ziyaretin gerçekleşmiş olması iyi ama bu alkışlanacak bir şey değil zira Osman Kavala cezaevinde olmamalıydı.

"Türk yetkililere Osman Kavala'yı serbest bırakmaları ve ayrıca Selahattin Demirtaş ve mahkemenin hukuksuz bir şekilde tutuklu olduğuna karar verdiği diğer kişileri de serbest bırakmaları çağrımızı yineliyorum.

AİHM Büyük Dairesi, Avrupa Konseyi Bakanlar Konseyi'nin Türkiye aleyhine başlattığı "ihlal süreciyle ilgili kararını 11 Temmuz'da vermişti. AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 46. maddesinin 1. fıkrası uyarınca sorumluluklarını yerine getirmediğine hükmetmişti. Karar 1'e karşı 16 oyla alınmış, Türkiyeli yargıç karşı oy kullanmıştı.