Almanya Dışişleri Bakanlığı, gerekli şartların yerine getirilmesi durumunda ülkede yakını olan Türkiyeli depremzedelere beş gün içinde vize verilebileceğini açıkladı.

Maraş merkezli depremlerin ardından ülkede yakınları olan Türkiyeli ve Suriyeli depremzedelere vize kolaylığı sağlayacağını açıklayan Almanya, beş gün içinde vize verilebileceğini ancak bunun için bazı şartların yerine getirilmesi gerektiğini açıkladı. Almanya Federal Meclisi’nin İnsan Hakları ve İnsani Yardımlar Komisyonu'nda açıklama yapan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, depremzedelerin ‘olabildiğince hızlı ve bürokratik olmayan şekilde vize alabilmesi için gayret edildiğini’ söyledi.

Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin açıklamasına göre, gerekli belgeleri hazırlayan depremzedelerin Türkiye genelinde vize başvurusu yapabilmesi ve beş gün içerisinde vize alması mümkün olacak. Vize sürecinin hızlandırılması için Ankara ve İstanbul'daki diplomatik temsilciliklere ek personel tahsis edildiğini kaydeden yetkili, vizeye talebin ne kadar büyük olacağını öngörmenin şu anda mümkün olmadığını ifade etti. Vize başvurularında bir artış beklediklerini belirten yetkili, bir 'göç dalgası'ndan söz etmenin ise mümkün olmadığını ifade etti.

DEPREMZEDELERİN HANGİ BELGELERİ İBRAZ ETMESİ GEREKİYOR?

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili verdiği bilgilere göre, Almanya'ya vize başvurusunda bulunmak isteyen depremzedelerin ibraz etmesi gereken belgeler şöyle:

Vize başvuru formu, geçerli (veya geçici) Türkiye pasaportu, seyahat sağlık sigortası, biyometrik fotoğraf, 1. veya 2. derece akrabadan alınmış taahhüt yazısının aslı, davet eden kişinin nüfus cüzdanı veya pasaport fotokopisi ve varsa oturum izninin fotokopisi, “Tarihçeli Yerleşim Yeri Bilgileri Raporu” (tarihçe, afet anında deprem bölgesinde ikamet edildiğini göstermeli), “Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği” (akrabalık ilişkisini göstermeli), durumun aciliyetini izah eden kısa yazılı açıklama, reşit olmayanlar için: Her iki ebeveynin imzası/noter tasdikli muvafakatnamesi ya da velayet hakkının tek ebeveynde olduğunu gösteren belge veya geçici velayet belgesi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye hükümetinin pasaportu bulunmayan depremzedelere hızlı bir şekilde pasaport verileceğini taahhüt ettiği, Türkiye'nin pasaport zorunluluğu konusunda bir istisna uygulamadığı ifade edildi.

VİZE BAŞVURULARI İÇİN DANIŞMA HATTI

Dışişleri Bakanlığı, vize başvurusunda bulunmak isteyen depremzedeler için danışma hattı oluşturulduğunu duyurdu. Açıklamada vizenin ücretsiz olacağı, ancak başvuru esnasında kabul merkezince bir hizmet bedeli tahsil edileceği kaydedildi.

Türkiye'deki Almanya başkonsolosluklarının ortak internet sayfasında, "Başvuru için ön koşul, Türk pasaportuna sahip olunması ve belgelerin eksiksiz sunulmasıdır. Başvurular, önceden randevu alınmaksızın, mesai saatleri içinde yetkili hizmet sağlayıcı iDATA’nın başvuru kabul merkezlerine (diplomatik temsilciliklere değil) şahsen ve eksiksiz belgelerle gelinerek gerçekleştirilebilir" ifadelerine yer verildi.

Federal İçişleri Bakanlığı'ndan hafta sonu yapılan açıklamada, Almanya'da yakınları bulunan depremzedelerin yakınlarının yanına gelebilmesi için vize sürecinin kolaylaştırılacağı, başvuruda bulunan depremzedelere üç aylık vize verilmesinin planlandığı belirtilmişti.

Depremlerin ardından Almanya’nın yanı sıra Belçika, Hollanda ve İsviçre, ülkelerinde ikamet eden Türkiye vatandaşlarının, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki depremlerin yıktığı bölgelerde yaşayan akrabalarına ve yakınlarına vize kolaylığı getirme kararı aldığını açıklamıştı.

Kaynak: DW Türkçe