Almanya'nın başkenti Berlin, ITB 2017 turizm fuarına ev sahipliği yapıyor. Türkiye ile Almanya arasında, Türk bakanların Almanya'daki toplantılarının iptal edilmesiyle tırmanan kriz, turizmi de etkileyecek gibi.

Alman turizminin etkili isimlerinden Karl Born, fuarın en önemli konusunun Türkiye turizminin boykot edilmesi olacağını ifade ediyor.

Hürriyet gazetesinden Yalçın Bayer, köşe yazısında konuya şöyle değindi:

ALMANYA’DAKİ TURİZMCİLERİN ‘2017 NO TURKEY’ KAMPANYASI

DÜNYANIN en büyük Turizm Fuarı (İTB 2017) Berlin’de 8 Mart’ta açılıyor. Türkiye turizminin en önemli aktörleri, oteller, seyahat acenteleri, Türk belediyeleri, aylar öncesinden bu fuar için hazırlık yapıyor. 2016’da Almanya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısında % 50 oranında bir azalma ve Rusların gelmeyişi Türk turizm ekonomisini dar bir boğaza sokmuştu. Rusya ile ilişkiler normalleşmeye giderken Türk turizminin belkemiğini oluşturan Almanca konuşan turistleri tekrar kazanmak için Türk turizm sektörü uzun bir süredir Berlin ITB 2017 Fuarı’nı bekliyordu.

Ancak Almanya ile Türkiye arasında referandum çerçevesinde son yaşanan gerginlikler ve Türk politikacıların iç politikaya yönelik, Almanya’yı faşistlik ve Nazilikle suçlayan söylemleri, Alman turizmcilerin (2017 NO TURKEY) kampanyası başlatmalarına neden oldu. Alman turizminin önde gelen isimlerinden eski TUİ Başkanı Karl Born, 2017’de Türk turizminin boykot edilmesi konusunun Berlin Fuarı’nın en önemli konusu olacağını söyledi. Türkiye’ye gidecek turistlerin Alman hükümetinin koruması dışında kalacağı belirtildi.

Alman ve Türk politikacılar arasındaki “Bu gerginliğin Alman turistler açısından uzun bir zaman sürmesi beklenen ‘Türkiye’ye gitme’ baskısının daha güçlü oluşmasına neden olacağı ve sonunda bu gelişmeden en çok Türk turizminin yara alacağı aşikârdır” denildi. Alman kamuoyunda yapılan bir turizm anketinde (GfK-Studie) Kasım 2016’da Almanların % 42’si “Artık hiçbir zaman Türkiye’ye gitmeyeceğim” derken, 2017’de bu oran % 8 artarak % 50 seviyesine yükselmiş durumda. Yani dünyada tatile en çok para harcayan ve en çok seyahat eden Alman milletinin % 50’si “Artık hiç Türkiye’ye gitmeyeceğim” diyor.

Hannover’den Ahmet Güler’in yazısına göre, “Almanların Türkiye turizmini boykotu, ekonomisinin ve istihdamının en önemli girdi kalemlerinden birisi turizm olan turizm sektörü için daha kötü bir haber olamazdı.”

Alman turizm gurusu, eski TUI Başkanı Karl Born, büyük Alman tur şirketlerinin Türkiye boykotu kampanyasına destek veremeyeceklerini ve müdahil olmayacaklarını belirtirken, şu anda iki ülke arasında yaşanan bu krizin ve bilhassa Türk politikacılarının, Almanlar hakkındaki negatif ifadelerinin Alman turistlerinin akıllardan silinmeyeceğini, Alman turistlerin uzun bir süre Türkiye’ye gelmeyeceğini ifade etti.