26 Eylül’de Almanya’da yapılacak genel seçimlerde birçok göçmen milletvekili adayı ile birlikte Türkiye kökenli adaylar da seçim için yarışıyor.

1987 yılında Dersim’de doğup, 1996 yılında siyasi nedenlerle ailesi ile birlikte Almanya’ya yerleşen Ezgi Güyildar, Almanya’nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da (NRW), Sol Parti’nin federal parlamento için yarışan genç adayı.

Hukuk öğrenimi gören Güyildar, 2014- 2020 yıllarında arasında Essen şehrinde de Belediye Meclis Üyeliği görevinde bulundu.

Gelecek Pazar gerçekleşecek seçim öncesi açıklamalarda bulunan Güyildar, Sol Parti’nin yıllardır ısrarlı şekilde devam eden “Herkese eşit haklar” talebinin sözde kalmaması, gerçekten hayata geçirilmesi için milletvekili adayı olduğunu belirtti.

Türkiye’den izlenen kutuplaştırma politikalarının Almanya’daki Türkiye kökenli göçmenleri bölmesine izin vermemesi gerektiğini aktaran Güyildar, hem Türkiyeliler arasında hem de göçmenlerle Alman emekçiler arasındaki yakınlaşmayı ancak yaşanılan ortak sorunlara karşı birlikte hareket edilebilirse sağlayabileceğini belirtti.

Uzun süreden beri Almanya’da yaşayan ve yaşamaya devam edecek olanlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi ve çifte vatandaşlık hakkı için mücadele eden Güyildar; göçmen kökenlilerin en çok haksızlığa uğrayan kesim olduğunu belirterek, göçmenlerin kendi çıkarlarını savunan partiye oy vermesi gerektiğini ve bu nedenle tüm Türkiye kökenli göçmenleri Sol Parti’yi destekleme çağırdı. Güyildar aynı zamanda Sol Parti’nin Almanya’daki diğer partilerin aksine Almanya'nın uluslararası askeri operasyonlarda yer almasına karşı çıktığını ve silah ihracatının durdurulmasını talep ettiklerinin altını çizdi.

Geçtiğimiz hafta Norveç genel seçimlerde İşçi Partisi’nin birinci çıkması, Almanya’da yapılacak genel seçimler öncesinde anketlerde Sosyal Demokrat Partinin (SPD) birinci görünmesi, Avrupa genelinde ibrenin yeniden sola döneceği düşünülürken, Almanya seçimlerinin siyasi açıdan Avrupa’da diğer ülkeleri de etkileyecek bir hava estirmesi bekleniyor.

Sol Parti, 2017 Almanya Federal Seçimleri'nde yüzde 9,2 oyla Federal Meclis'e 69 milletvekili sokmuştu.