Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesi sonrası 'Türkiye ile yakın çalışılması gerektiğini' söylediği ileri sürüldü.

Bild gazetesi, Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) kaynaklarına dayandırdığı haberinde, yönetim kurulu toplantısına bağlanan Başbakan Merkel'in, Afganistan'daki durumla ilgili görüşlerini paylaştığını yazdı.

Haberde, Almanya'nın Afganistan'daki insanlara yerel bazda destek vermekle ilgilendiğine ve olası bir sığınmacı dalgasına dikkati çeken Merkel'in, "Bunun dışında da Türkiye ile yakın çalışmamız gerekiyor" dediği belirtildi.

Afganistan'dan çekilme kararının nihayetinde ABD tarafından verildiğini, ABD'li askerlerin çekilmesinin ardından bunun bir domino etkisi yaptığını anlatan Merkel'in, "Acı saatler yaşıyoruz, şimdi kurtarmaya konsantre olmalıyız" ifadelerini kullandığı aktarıldı.

ALMAN MEDYASINDAN HÜKÜMETE ÇAĞRI

Alman medya organları, yayıncılar, yazı işleri büroları, medya şirketleri Afganistan'daki çalışanlarının hayatlarını kurtarmak için şansölye Merkel'e ve Dışişleri Bakanı Maas'a acil bir çağrıda bulundular.

Taliban'ın ilerleyişi karşısında tutuklanma, işkence ve infazdan korkan çevirmenler, yapımcılar ve serbest çalışan gazeteciler için acil vize programı talep ettiler.

İmzacılar: DIE ZEIT, Bundesverband Digitalpublisher und Zeitungsverleger (BDZV), DER SPIEGEL, Deutsche Welle, Deutschlandradio, dpa, Sınır Tanımayan Gazeteciler (Reporter ohne Grenzen), stern, Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, taz, RTL, n-tv ve Arte.

'10 BİN KİŞİNİN TAHLİYE EDİLMESİ GEREKİYOR'

Öte yandan, Reuters ajansının aktardığına göre Merkel, Afganistan'dan yaklaşık 10 bin insanın tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

Yine parti kaynaklarına dayandırılan haberde, "Bu konu bizi çok uzun süre meşgul edecek" diyen Merkel'in tahliyeler konusunda endişe duyduğu belirtildi.

Tahliye edilecek 10 bin kişilik ekip arasında, 2 bin 500 Afgan destek personelinin, insan hakları aktivistlerinin ve avukatların yer aldığı kaydedildi.