Alman Federal Meclis'te grupları bulunan CDU, SPD, FDP ve Yeşiller gençlik kampları için devletten yardım alırken, Sol Parti'ye engeller çıkartılıyor. Aile Bakanı CDU'lu Kristina Schröder, kamp için (Die Linke) Sol Parti'ye verilecek yarım milyon Euro'luk yardımın yapılmaması için "Bunlar Marksist yetiştiriyor" diyerek yargıya gitti.

 

Merkel hükümetinin en genç bakanı Aile, Yaşlılar, Kadın ve Gençlik Bakanı Kristina Schröder, bir süredir sağcı söylemler ve Sol Parti'ye karşı düşmanlığıyla dikkat çekiyordu. "Aşırı solun" göçmenleri öldüren Neonazi teröründen daha tehlikeli olduğunu savunan Schröder, son olarak keyfi bir şekilde Sol Parti'nin yaz gençlik kampı için bakanlığının vermesi gereken parayı engelledi.

 

Federal Meclis'te grubu olan partilerin gençlik kampı Aile ve Gençlik Bakanlığı tarafından destekleniyor. Şimdiye kadar her biri 1,2 Milyon Euro olmak üzere CDU, Yeşiller, SPD ve FDP para aldı. Ancak aynı haklara sahip olan Sol Parti'nin alacağı 500 bin Euro'luk desteğin verilmesi konusunda bakan Schröder’in "Bu benim için bir kabus olur, onlara bir kuruş bile vermeyeceğim" dediği öğrenildi.

 

'ANTİ-KAPİTALİST OLMAK SUÇ DEĞİL'

Hıristiyan demokrat bakan Sol Parti'nin Anayasa Koruma Örgütü tarafından izlendiği gerekçesi ve "Bunlar Marksist gençler yetiştirecek" iddiasıyla paranın verilmemesi için yargıya gitti. Dava 14 Mart'ta Berlin-Brandenburg Yüksek İdari Mahkemesi'nde görülecek.

 

Sol Parti'nin gençlik kolları yöneticileri bakanın davranışını "Büyük bir skandal ve sağcılara arka çıkmak" şeklinde yorumladılar. Dava öncesi Spiegel dergisine konuşan hukukçular ise "Anti-kapitalist olmak anayasayı ihlal etmek ve devletin yardımından mahrum bırakılmak anlamına gelmiyor" diye görüş belirttiler.

 

Bakan Kristina Schröder geçtiğimiz yıl da II. Dünya Savaşı’nın ardından Alman toplumunda aşırı sağcı-Nazi görüşlerinden temizlemek amacıyla hükümetin ayırdığı “anti-faşizm” fonuna karşı çıkmıştı. Bu fon yerine “Sol ve İslam’ın ülkede yayılmasını engellemek” adıyla Schröder'in öncülüğünde hükümet, 2011 yılında sağcı kuruluşlara 2 Milyon Euro bütçe ayırmıştı. (Berlin/ANF)