Kars'ta 13 Şubat tarihinde "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla gözaltına alınan Kürt Siyasetçi ve yazar Mahmut Alınak, dün çıkarıldığı mahkeme tarafından "Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, devletin birliğini bozmak, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak, devletin bağımsızlığını zayıflatmak" iddiasıyla tutuklandı.

Müebbet hapis cezası istemiyle yargılanacak olan Alınak'ın tutuklanmasına, birlikte milletvekilliği yaptığı ve cezaevinde kaldığı arkadaşları Sırrı Sakık ve Selim Sadak'tan tepki geldi.

SAKIK: 26 YILDIR BİRŞEY DEĞİŞMEDİ

Alınak ile uzun yıllar birlikte çalıştığını ve birçok mecrada demokrasi mücadelesi verdiklerini kaydeden Sakık, "1994 yılında bizi parlamentodan alıp götürdüklerinde Alınak'la birlikteydik. O gün hepimiz idamla yargılanıyorduk. Aradan bunca zaman geçti ve gelinen noktada 68 yaşında bir siyasetçi yine idam cezasının yerine konan 302'den yargılanıyor. Bu da gösteriyor ki Türkiye'de bir şey değişmemiş. Alınak, yazan, çizen ve mücadele eden bir insan. İster beğenin isten beğenmeyin. Ama adına demokrasi dediğimiz şey herkesin düşüncesini korkmadan dile getirmesidir. Alınak bu kadim topraklarının cesur bir evladıdır. Bu ülkede bir sorun varsa ve hele hele Alınak bir siyasetçiyse, buna sessiz kalamaz. Alınak'a yapılanlar tamamen hukuk dışı bir uygulamadır. Bu hukuksuzluğu ortadan kaldırmak gerekiyor" dedi.

'HUKUKSUZLUK KATBEKAT ARTTI'

Parlamentodan atılarak, cezaevine göndermelerinin üzerinden 26 geçmesine rağmen ülkenin halen yerinde durduğunu ifade eden Sakık, "Bunca süre ve acı geçmiş olmasına rağmen bu ülkede değişen hiçbir şey olmadığı ortada. O gün ve bugünün iktidarları arasında hiç bir fark yok. Bir çok siyasi aktör, siyasetçi geldi ama Kürt sorunun çözümü ile ilgili inkarcı politikaları değişmedi. Şuan yeniden ezberlenen bir süreci yaşıyoruz. 1994'de siyasetçiler nasıl cezaevine atılıyorsa, 26 yıl aradan geçmesine rağmen bugün yine siyasetçiler tutuklanıyor, belediye başkanları tutuklanıyor. 1994 yılında yaşadığımızın katbekat ağırını şuan yaşıyoruz. Ama bilinmesi gerekiyor ki bunun faturasını sadece Kürtler değil herkes ağır bir şekilde ödüyor" değerlendirmesinde bulundu.

'YAPILANLARI ASLA KABUL ETMİYORUZ'

MA’dan Adnan Bilen’in haberine göre, Alınak'ın "ele avuca sığmayan bir siyasetçi" olduğunu ve bildiklerini söylemekten asla geri durmadığını söyleyen Sakık, şöyle devam etti:

"Alınak bulunduğu siyasi cephede bile hep muhalif bir tavır sergilerdi. Yani, Alınak neye inanıyorsa onu söyleyen bir siyasetçidir. Alınak tanıdığım günden beri hep radikal şeyler söyler ve hayatını boyunca da söylediklerinin arkasında durur. Bu topraklarda Alınak'ı herkes çok iyi tanır. Sürekli mazlumların safında yer alan Alınak'a yapılanları asla kabul etmiyor, bu durumun değişmesi için çağrı yapıyorum"

'DURUŞUYLA MAHKEMEYİ SARSTI'

Alınak'ın düşünce, fikir ve duruşuyla mahkemeyi adeta "sarstığını" kaydeden Kürt siyasetçi Selim Sadak ise, "Alınak bir Kürt siyasetçinin yapması gerekeni yaptı. Onu bu duruşundan dolayı kutluyorum. Alınak, hiçbir suçu yoktu ve hatta gözaltına alınmaması bile gerekiyordu. Ama değişmeyen bu devlet 68 yaşındaki bir siyasetçiyi gözaltına alıp, günlerce o soğuk betonda tuttu. Bunu asla kabul etmemek gerekiyor. Mahmut cesur ve halkının sorunlarıyla ilgilenen emekçi bir insandır. Ben 1991 yılından beridir onu tanıyorum ve mücadelesinden bir adım dahi geri atmadığını iyi biliyorum. O gözünü, kulağını ve düşüncesini bu halkın mücadelesine çevirmiş ve yolundan asla dönmemiş biridir. Alınak, halkının davasının yılmaz bekçisidir" diye konuştu. 

'KARARI VERENLER UTANMALIDIR'

Alınak'a yöneltilen iddiaları "gülünç ve utanç verici" olarak nitelendiren Sadak, "Mehmet Tunç'un ailesi ile konuşması bile ona suç olarak gösterilmiş. Mehmet Tunç bu halkın gönlünde taht kurmuş bir insandır. Mehmet Tunç'un ailesi ve çocuklarıyla konuşmak yada onlara kitabının gelirini bağışlamanın neresi suç? Mahmut Alınak Şırnak'ta milletvekili seçilmiş bir insandır. Bu insani duruşu cezalandırmaya hukuk denilebilir mi? Bu nedenle çağrı yapıyoruz; herkes Mahmut Alınak'a sahip çıkmalı, kitabını okumalıdır. Yine Mahmut Alınak iki aileyi barıştırmak için yaptığı girişimler nedeniyle suçlanıyor. Allahtan korkun! insanlar birbirlerini öldürdüklerinde bunun barışını sağlamak ve insanların bir birleriyle barış içerisinde yaşamasına katkı sunmanın neyi suç? Eğer bu suç ise siyasetçilerimiz işini gücünü bıraksın ve nerede küs aileler var barıştırmaya başlasınlar. Bu ülke böyle yönetilmez ve bu kararı verenler utanmalıdırlar" sözleriyle tepkisini dile getirdi. .

'ÜLKE 1994'ÜN BİLE GERİSİNE DÖNDÜ'

1994'te idam ile yargılandıklarını hatırlatan Sadak, "Alınak şuan idamın yerine getirilen maddeden yargılanıyor. 26 yılda bu ülkede hiçbir şey değişmedi hatta bugün ülke 1994'ün bile gerisine gidiyor. Bu ülke geçmişinden ders alacağına geçmişine rahmet okutacak bir yöne doğru gidiyor. Bu zulüm sadece bize değil ülkede yaşayan herkese yapılıyor. Buna karşı çıkmak insani ve vicdanidir. Alınak'a yönelik yapılan bu haksızlığın derhal son bulması gerekiyor" çağrısında bulundu. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı