HRANT KASPARYAN / DEMOKRAT HABER

Yazar, turizmci Sevan Nişanyan tutuklu bulunduğu Torbalı Açık Cezaevi’nden Buca Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. Nişanyan hakkında, Torbalı Cezaevi’ndeki bir gardiyanın hırsızlık yaptığını yazdığı yazısı gerekçe gösterilerek soruşturma açılmıştı. Dün sorguya alınan Nişanyan, bir saat ifade verdikten sonra akşam saatlerinde Buca Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edildi.

Nişanyan’ın cezası az olanların tutulduğu ve koşulları daha esnek olan Torbalı Açık Cezaevi’nden Buca Kapalı Cezaevi’ne sevk edilmesi sürgün ve cezalandırma anlamına geliyor.

“BU BİR SKANDALDIR”

Nişanyan’ın kapalı cezaevine nakledilmesi aydınlar tarafından da tepkiyle karşılandı. Kararın bir skandal olduğunu belirten Nesin Vakfı Başkanı Ali Nesin, “Sevan Nişanyan apar topar Buca kapalı cezaevine nakledildi. ‘Suçu’, kredi kartını çalan gardiyanı ifşa etmek. Bu bir skandaldır” dedi.

KAMPANYA ÇAĞRISI

Nesin, “Sevan Nişanyan üzerindeki baskı ve kısıtlamalar kaldırılmalıdır” başlığıyla internet üzerinde başlatılan imza kampanyasını Sevan Nişanyan’ın facebook sayfasında paylaşarak katılım için çağrıda bulundu.

“Kaçak yapılar ve çarpık kentleşme cehennemi olan ülkemizde Şirince’yi bir turizm ve kültür cenneti haline getiren Nişanyan’a verilen ceza haksız ve utanç vericidir” ifadelerinin yer aldığı kampanyayla, Sevan Nişanyan’ın fikir, çalışma ve araştırma özgürlüğüne engel olmaya yönelik tüm kısıtlama ceza ve baskıların derhal kaldırılması talep ediliyor.

“NİŞANYAN’IN DURUMUNDAN ENDİŞELİYİZ”

Nişanyan’ın Torbalı Açık Cezaevi’nde kötü muameleyle karşı karşıya bırakıldığını belirten yazar Sait Çetinoğlu şunları söyledi: “Devletimiz tüm bu kargaşada Sevan Nişanyan ile ilgilenmeyi de ihmal etmiyor. Dün ifadesi alınan Sevan Nişanyan, kapalı cezaevine ‘sürgün’ edilmiştir. Sevan Nişanyan’ın durumundan endişeliyiz. Torbalı Açık Cezaevi, tarihe, bu ülkeye bunca değer katmış bir aydına yaptıkları kötü muamele ile zihinlere kaydoldu. Biz onların adına utanıyoruz.”

İzmir’in Şirince köyündeki kendi arazisi üzerine inşa ettiği 40 metrekarelik bir yapı gerekçesiyle iki yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kararın Yargıtay tarafından onaylanmasının ardından Torbalı Açık Cezaevi’ne teslim olan Nişanyan 19 Şubat 2014’te gazeteci Hasan Cemal’e yazdığı mektupta, açık cezaevinde bulunmasına rağmen ayrımcı uygulamalara maruz kaldığını ifade etmişti.