G20 öncesi toplantıda konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, ‘Eşitsizliği gidermek için kapitalizmin ortadan kalkması gerekir’ dedi.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri bir araya getiren G20 zirvesi öncesinde dün Antalya’da iş dünyasının zirvesi B20 ve çalışma hayatına yönelik L20 toplantıları vardı.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Paris’ten gelen saldırı haberleri gündemin ilk sırasına yerleşirken, İş dünyası ve Sivil Toplumla Diyalog toplantısında konuşan B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, sorunların kaynağına vurgu yaparak, “Eşitsizliğin ortadan kalkması için kapitalizmin ortadan kalkması gerekir. Ben en azından eşitsizliğin minimum seviyeye indirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Gerçek sorun kapitalizmdir” dedi.

Koç, “Bill Gates diyor ki, 100 bin dolarla siz sıtma ile mücadele edebilirsiniz. Bir insanın saçlarının dökülmesine karşı kellik ilacı için büyük paralar dökülürken insanları öldüren sıtmaya karşı mücadele saç dökülmesine karşı mücadeleden daha zayıf kalıyor. Eğer bu problemlere eğilmezsek sonuçta günlük hayatta karşılaştığımız bu olumsuz şeyler kaçınılmaz olacak” diye konuştu.

“Küreselleşmenin insani tarafı yok” diyen Koç sözlerini şöyle sürdürdü: “İkinci Dünya Savaşı’ndan beri en büyük göç dalgasıyla karşı karşıyayız. 60 milyon insan evini terk etti ve kötü insan hakları altında düşük ücretlerle çalışmaya hazırlar. Burada özgür olarak serbest olarak dolaşamayan tek unsur insan.”

‘EŞİTSİZLİĞİ ANLAMAK İÇİN EİNSTEİN OLMAYA GEREK YOK’

İkinci Dünya Savaşı’na göre gelirin 50 kat arttığını, ancak gelir dağılımına bakıldığında büyük bir ayrım olduğunu söyleyen Koç, “Buradaki eşitsizliği anlamak için Einstein olmaya gerek yok” diyerek şöyle devam etti: “Eşitsizliği asgari düzeye indirmek için yapılacak çok fazla senaryo var. Paradigmalar değişmeli” dedi.

Diğer yandan toplantı sonrası sendikacılar arasında Türk İş’in başına Ali Koç’u getirelim konuşmaları geçti. Sendikacılar, Koç’un işçi haklarını savunan açıklamalarını överek “Ali Koç Türk İş Başkanı olsun” dediler.

‘KUZEY-GÜNEY FARKI BÜYÜYOR’       

Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç, Kuzey yarım küre zenginleşirken güneyin çok farklı durumda olduğunu ve bu durumun devam edeceğini de vurguladı.

BEKO: İŞ DÜNYASI FARKINDA   

DİSK Genel Başkanı Kani Beko da Cumhuriyet gazetesine yaptığı değerlendirme, Ali Koç’un işçi haklarını öne çıkaran konuşmalarıyla ilgili “Bana göre bunun panzehiri sendikalaşmadır. Ekonomilerde eşitsizlik arttıkça, sefalet, işsizlik arttıkça radikal eğilimler de artıyor. Terör olaylarını artık bu kadar çok görmemizin bir nedeni de bu. Artık iş dünyası da bunun farkında” dedi.

Beko, asgari ücret tartışmalarıyla ilgili ise “Bize göre asgari ücret yoksulluk sınırı baz alınarak artırılmalı. Başbakan Ahmet Davutoğlu bizimle yedi saat süren toplantısında, asgari ücretin 1300 TL’ye kesin olarak çıkarılacağını söyledi. Ama bunun nasıl yapılacağıyla ilgili ayrıntı vermedi. Asgari ücret artışı daha sonra bize vergi artışı ya da başka yollarla geri dönmesini istemiyoruz” diye konuştu.