Gezi eylemleri sırasında uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz'ın ölümünün 8'inci yıl dönümünde saldırıya uğradığı sokakta tören düzenlendi.

Eskişehir'de, 2 Haziran 2013 tarihinde Gezi Parkı protestolarında saldırıya uğrayıp tedavi gördüğü hastanede 38 gün sonra yaşamını yitiren Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü 1'inci sınıf öğrencisi Ali İsmail Korkmaz (19), saldırıya uğradığı Kurtuluş Mahallesi Sanayici Sokakta anıldı.

KESK, DİSK, EBTO VE TMMOB çağrısı ile düzenlenen anma törenine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, ALİKEV yöneticileri ile demokratik kitle örgütleri ve vatandaşlar katıldı.

Kitle adına basın metnini TMMOB Eskişehir İKK sekreteri Neşet Aykanat okudu.

27 Mayıs 2013 tarihinde iş makinalarının Gezi Parkı'na girme haberinin sosyal medyada yayılmasıyla başlayan Gezi Direnişi'nin sekizinci yılında olduğunu söyleyen Aykat, "O gece iş makinalarına karşı ağaçları, parkı ve yaşamı müdahale savunan bir avuç insanın kararlı duruşu, ertesi gün binlerce kişinin, sonraki günlerde ise milyonlarca kişinin desteğiyle büyüyüp tüm ülkeyi kuşattı. Şehrimizde de on binlere varan katılımlarla devam etti. Bütün bir yaz boyunca Türkiye'nin her yanında unutulmaz deneyimler yaşadığımız bu büyük halk hareketini sekizinci yılında coşkuyla selamlıyoruz. Bugün tarih bizim haklı duruşumuzu ispatlanmıştır.  Doğaya nobranca saldıran AKP iktidarı, Marmara Denizinin ölmesini seyrediyor. Kanal İstanbul Projesi ile ranta alan açıyor. İkizdere de Cengiz Holdingin bütün itirazlara rağmen doğayı katletmesine icazet veriyor. Van da, Dersim de doğa katliamı yaşanıyor. Saros Körfezi, iğneada göz göre göre kıyama uğruyor. Trakya ölüyor" dedi.

“İNSANLARIN GÖZÜ ÖNÜNDE DARBEDİLDİ”

O direnişe geleceğini savunmak için çıkan Ali İsmail Korkmaz'ın, insanların gözü önünde faşizan bir çetenin kirli elleriyle darp edildiğini kaydetti.

Günlerce diren Ali dediklerini belirten Aykanat,  38 gün direnebilen Ali İsmail Korkmaz'ın gezinin katledilen masum çocukları arasındaki yerini aldığını söyledi.

"Başta Ali İsmail Korkmaz olmak üzere gezide kaybettiğimiz bizlerin bizim çocuklarımız: Etem Sarısülük'ü, Mehmet Ayvalıtaş’ı, Abdullah Cömert’i, Medeni Yıldırımı’ı, Ahmet Atakan’ı Hasan Ferit Gedik’i, Berkin Elvan’ı saygıyla anıyoruz.

Onlara sözümüz var onların hayal ettiği güzel günler gelene kadar mücadelemiz sürecek" diyen Aykanat, aradan geçen sekiz yıla rağmen Gezi Direnişi'ni iktidar sahiplerinin de unutmamış göründüğünü ifade etti. 2014 yılından bu yana her yıl çeşitli vesilelerle konunun bizzat iktidar tarafından gündeme getirildiğine dikkat çeken Aykanat, iktidarın hem kendileri hem de kamuoyu için direnişin anılarını tazelediğini belirtti.

Gezi'de gözaltına alınan kişilere ilişkin ilk davanın 2014 yılı Mart ayında açıldığını hatırlatan Aykanat, bu davaların 2015 yılı Şubat ayında beraatle sonuçlandığını dile getirdi.

Aykanat, "Buna rağmen, arkadaşlarımız hakkında 2019 yılında yeniden dava açıldı. Oysa Gezi Direnişi hem kamuoyu vicdanında, hem tarih içinde, hem de hukuk önünde masumiyetini ve haklılığını defalarca kanıtlamıştır. Başta iktidar olmak üzere hiç kimsenin bu onurlu halk hareketine kara çalmaya hakkı yoktur. Gezi'de kaybettiğimiz gencecik arkadaşlarımız hatıralarını kirletmeye çalışmak kimsenin haddine değildir" dedi.

"ALİ İSMAİL VE TÜM GEZİ ŞEHİTLERİ BİZİMDİR"

Gezi Direnişinin bu topraklarda ağaca, doğaya ve kamusal mekânlara sahip çıkma iradesinin, geleceği kazanma mücadelesinin zirvesi olduğunun altını çizen Aykanat, Gezi Direnişinin insanlığın ortak değerlerine, haklara ve özgürlüklere, dayanışmaya sahip çıkmanın hikâyesi olduğunu söyledi. Gezi Direnişinin toplumun her kesiminden insanın bir arada yaşamasının, paylaşmasının ve dayanışmasının en güzel örneği olduğunu vurgulayan Aykanat, "Gezi Direnişi katılımcılığın, yaratıcılığın ve doğrudan demokrasinin ifadesidir. Siyasi iktidarı asıl korkutan da zaten Gezi'de kolektif olarak ortaya çıkan bu değerlerdir. Çünkü iktidar da biliyor ki, Gezi bu ülkenin geleceğidir. Gezi Bizimdir, Ali İsmail ve tüm gezi şehitleri bizimdir" diye konuştu.

Basın açıklamasından sonra kitle Ali İsmail Korkmaz'ın fotoğrafın karanfil bıraktı.

Kaynak: Evrensel