Eskişehir’de Gezi eylemleri sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz davasının karar duruşması bugün Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Davanın bugünkü duruşmasına, müebbet hapsi istenen sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan katılmıyor.

Avukatı, Saldoğan’ın ameliyat geçirdiği gerekçesiyle mazeret bildirdi. Ali İsmail’in ağabeyi Gürken Korkmaz, Saldoğan’ın gelmeyişini‘yargıya müdahale çabası’ olarak değerlendirdi.

Korkmaz, Twitter hesabından, “Yargıyı sabote ve belki de heyeti değiştirmeye kadar gidebilecek müdahale çabaları olabilir. Kaygılıyız…” diye yazdı.
Ali İsmail’e son tekmeyi atan Mevlüt Saldoğan bir önceki duruşmada kendini, “Bugün bu ülkenin sayın cumhurbaşkanı, başbakanı Gezi’nin bir darbe girişimi oldugunu söylüyor. Ben bu darbeyi bastırmakla görevliydim” sözleriyle savunmuştu.

Saldoğan’ın avukatı Mutlu Karayılan da müvekkilinin verilen emri yerine getirdiğini belirterek “İçişleri bakanı, vali ve Eskişehir TEM müdürü de davaya dahil edilsin ve ifadeleri alınsın” demişti.

NE OLMUŞTU?

Ali İsmail Korkmaz Eskişehir Anadolu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği 1. Sınıf öğrencisiydi. 3 Haziran günü Gezi Parkı’na destek için Eskişehir’de yapılan yürüyüşe katıldı. Polisin gaz bombaları ile saldırması üzerine kaçtığında ise sivil giyimli eli sopalı kişilerin saldırısına uğradı.
Saldırı sonrası gittiği Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde “ifadeni ver öyle gel” yanıtını aldı. Ertesi sabah yinelenen cevap üzerine karakol karakol dolaşarak ifade veren Korkmaz, ifade sonrası gittiği Eskişehir Devlet Hastanesi’nden “beyin kanaması” teşhisiyle Osmangazi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Burada ameliyata alınan Korkmaz’ın 4 Haziran’dan itibaren bilinci kapalıydı, 10 Temmuz 2013’te hayatını kaybetti.

1’i polis 5’i tutuklu 8 kişi hakkında kasten adam öldürmek ve bu suçu kolaylaştırmaktan 10-15 yıl hapis ve ömür boyu hapis istemiyle Eskişehir’de açılan dava güvenlik gerekçesiyle Kayseri’ye nakledilmişti. İlk duruşma 3 Şubat’ta gerçekleşti. Korkmaz’ın öldürülmesine ilişkin davada biri polis beş tutuklu sanık ile üç tutuksuz polisin yargılanıyor.

Sanıklardan tutuklu polis Mevlüt Saldoğan”suç kastıyla kasten insan öldürmek” suçundan müebbet hapis istemiyle yargılanıyor.
Diğer tutuklular İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu,Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar ile tutuksuz polisler Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin ve Yalçın Akbulut hakkında da “öldürmeye iştirak” suçundan 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Savcı geçtiğimiz duruşmada esas hakkındaki mütaalasını açıklamıştı. Dava, taraflara esas hakkındaki beyanları için ek süre verilerek bugüne tarihine ertelenmişti.