Antalya'nın Elmalı ilçesi Tekke köyündeki Abdal Musa Dergahı'nın arkasında yer alan ve Aleviler tarafından kutsal sayılan Dur Dağları'ndan mermer çıkarılmasına mahkeme "dur" derken, Dur Dağları üzerinde bulunan kutsal mekanların korunması ve tescillenmesi kararlaştırıldı.

Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nde geçen yıl açılan davanın sonucu çevrecileri sevindirdi. Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi, Abdal Musa Dergahı'nın arkasında yer alan ve Aleviler tarafından kutsal sayılan Dur Dağları'nda faaliyet gösteren mermer ocağının kapatılmasına karar verdi.

Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkların Koruma Bölge Kurulu ise Abdal Musa gönüllülerinden Cemal Kaya ve Nuran Kaya'nın Elmalı ilçesi Tekke Köyü 4 parselde bulunan Abdal Musa Türbesi ve çevresinin korunması talebiyle yaptığı başvuruyu değerlendirdi. Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkların Koruma Bölge Kurulu, 11 Temmuz 2011 tarihli kararında, Dur Dağları üzerinde bulunan beş ardıç ağacı ile Şah Ardıç ağacını "tabiat varlığı" olarak tescilleyerek koruma duvarı oluşturulmasına karar verdi.

Kurul, Budala Sultan ve Mestan Dede türbeleriyle Oturak Baba mezarlığını koruma altına alıp "kültür varlığı" statüsüyle, Abdal Musa'nın Çaybaşı köyünde bulunan Solak değirmenini de aynı kapsamda tescilledi.

Abdal Musa Gönüllüleri adına açıklama yapan Cemal Kaya AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu kararlar bize çifte mutluluk yaşattı. Antalyamız, Türkiyemiz kazanmıştır. Değerlerimize sahip çıktığımız zaman ve mücadelesini yaptığımız zaman kazanacağımızı bir daha gördük" dedi.

"Kutsal Uçarsu'ya Hes yapılmasın"

Cemal Kaya, "Abdal Musa'nın kutsal suyu" olarak bilinen ve Aleviler için kutsal sayılan, Kaş ilçesindeki Yeşilgöl ve Uçarsu şelalesine yapılmak istenen hidroelektrik santrali çalışmalarının da durdurulmasını istedi.

Uçarsu şelalesinin Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkların Koruma Bölge Kurulu'nun 1998 yılında aldığı kararla sit alanı ilan edildiğini hatırlatan Cemal Kaya, kurulun 11 Temmuz 2011 tarih ve 5273 sayılı kararı ile bölgenin inanç turizmi olması için tavsiye kararı aldığına da dikkati çekti.

Cemal Kaya, "Bölgenin inanç turizmi ve doğa turizmi için toplumun hizmetine sunulmasını talep ediyoruz. Kutsal Uçarsu'ya HES yapılmasın" diye konuştu.

Cemal Kaya, bölgedeki HES çalışmalarının durdurulması için Antalya Valiliği'ne ulaştırılmak üzere imza topladıklarını kaydetti.

CNNTÜRK