Hollanda Alevi Dernekleri Federasyonu (Hak-Der) ve Rıjnmond Alevi Kültür Merkezi'nin çağrısı ile Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Ahmet Akgündüz'ün "Alevilik konusundaki kırmızı çizgilerimiz ve diyanetin yanlış teklifleri" başlığıyla Alevilere yönelik hakaret içeren makaleyi protesto etti.

Rotterdam İslam Üniversitesi önünde bir araya gelen Kürtler ve Aleviler, Akgündüz'ün makalesinde nefret suçu işlediğini belirterek, görevden alınmasını istedi.

Eyleme Veksav, SKB, Uluslararası Özgür Kadın Vakfı, HTİF ve Hollanda Gezi Dayanışması destek verdi.

Eylemde, Rıjnmond Alevi Kültür Merkezi başkanı Zeliha Çintay bir açıklama yaptı. Çintay, Akgündüz'ün Aleviler ve Alevilik hakkında söylediği sözlerin zehirli olduğunu ve bu sözleri kendisine iade ettiğini söyledi.

ASİMİLASYONA UĞRAMIŞ ALEVİ OLMAYACAĞIZ

"Cemaat ve devletin dayattığı araplaşmış-vahabi asimilasyona uğramış Aleviler olmayacağız ve olmamak için de canımız pahasına direneceğiz" diyen Çintay, Bu oyunların Alevileri asimile edip, cemaat, devlet ve Cem Vakfı'nın ihaneti içerisinde yok etmek için atılmış bir adım olduğunu da biliyoruz. Bu gelismeye hoş görüyle bakan her kim olursa olsun, Alevi inancına ihanet etmiş olur, toplumsal inancımıza göre düşkün sayılır" şeklinde konuştu.

SKB: FAŞİST ZİHNİYETE KARŞI MÜCADELEYE

Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) temsilcisi Ahmet Akgündüz'ün, tekci, cinsiyetçi ve ırkçı söylemlerinin Rojava'da, Suriye'de "Kürtlerin, Alevilerin canı, malı, kadınları ve toprağı helaldir" diye fetvalar vererek vahşi katliamlar gerçekleştiren, "saatlik nikah" söylemi ile Alevi ve Kürt kadınlarına tecavüz eden El-Kaide ve El-Nusra çetelerinin zihniyeti ile günde 5 kadının katledildiği, kadın bedeninin yasalarla kontrol altına alındığı AKP zihniyeti ile aynı olduğunu belirtti. SKB, başta Aleviler olmak üzere tüm kadınları cinsiyetçi, ırkçı ve faşist zihniyete karşı mücadeleye çağırdı.

Uluslararası Özgür Kadın Vakfı adına yapılan konuşmada, insanlara inançları, kimlikleri, renkleri ve dillerinden dolayı hakaret edilmesi ve ayrımcılık kınandı.

Eylemde Hak-Der, Alevi Gençliği ve Hollanda Gezi Dayanışması adına da kısa konuşmalar yapıldı. Konuşmaların ardından Alevi sanatçı Hasan Kazan halk ozanı Mahsuni Şerif'ten türküler seslendirdi.

Eylem "Yaşasın halkların kardeşliği", "Ahmet Akgündüz Hollanda’dan defol", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları ile sona erdi.

AHMET AKGÜNDÜZ'ÜN ALEVİLERİ AŞAĞILAYAN MAKALESİ

Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Ahmet Akgündüz'ün 30 Ağustos 2013 tarihinde sonhaber.nl internet sitesinde Aleviler ile ilgili yazdığı yazı şöyle: "Bu grup ile adları ne olursa olsun, bizim diyaloğumuz olamaz. Onların kestikleri yenmez ve kız alınıp verilemez. Buna tarih boyu karşımıza çıkan Dürziler, Nusayriler ve kısaca imanın altı esasını ve islamın beş şartını kabul etmeyen herkes dahildir." (ETHA - Fotoğraf: ANF)