Beyoğlu’nda eylem yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri, cemevlerinin ibadethane statüsüne alınması için eylem yaptı. Cemevlerinin ibadethane statüsünde olmadığı için devletin birçok imkanından yararlanamadıklarını söyleyen dernek üyeleri, yanlarında getirdikleri elektrik sayaçlarını kırdı.

Taksim meydanında toplanan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyesi 50 kişilik grup, ‘Cemevlerimize ticarethane değil ibadethane tarifesinden elektrik istiyoruz’ yazılı pankart açtı. Eylemciler, ‘Alevi kültürü engellenemez’ , ‘Aleviyiz haklıyız kazanacağız’ , ‘İnançlara özgürlük’ , ‘Eşit yurttaşlık istiyoruz’ şeklinde slogan attı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sultanbeyli Şube Başkanı Sadegül Çavuş Çiftçi, “İnanç özgürlüğü temelindeki taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz. Sofrasından, dişinden tırnağından arttırdıklarıyla bedeller ödeyerek kurdukları cemevlerinde felsevi, kültürel ve inançsal boyutlarıyla var olma mücadelesini sürdüren Aleviler, kamunun diğer ibadet merkezlerine tanıdığı yer temini, elektrik, su, doğalgaz gibi olanaklardan yararlanamamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı ibadethane statüsündeki yerleri sıralarken cami, kilise, sinagog ve havrayı saymakta. Kamu adına Diyanet İşleri Başkanlığının Alevilerin inanç merkezlerini ibadethane olarak saymaması nedeniyle cemevlerimizde kullandığımız elektriğe ticarethane veya konut tarifeleri üzerinden ücret ödemekteyiz” diye konuştu.

Grup basın açıklamasının ardından yanlarında getirdikleri elektrik sayaçlarını yere atarak kırdı.

VATAN