Alevi kurumları 6-7 Ağustos tarihinde "Dergahımızı geri istiyoruz" talebiyle Hacı Bektaş Veli Dergahına gidecek ve bir dizi etkinlik düzenleyecek.
 
Alevi Bektaşi Federasyonu'nun (ABF) çağrısıyla Alevi kurumları ve inanç önderleri 6-7 Ağustos tarihinde Hacı Bektaş Veli Dergâhı'na gidecek.
 
Aleviler buruda cem yapıp, kurban kesecek ve Alevi kurumları toplantılarını düzenleyip, halkla tartışmalar yürütecek.
 
Aleviler 6-7 Ağustos'ta "Eşit Yurttaşlık" ve "Zorunlu din derslerinin kaldırılması" gibi genel talepleriyle "Dergâhımıza sahip çıkıyoruz, dergâhımızı geri istiyoruz" diyecek.
 
Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez, 15-16 Ağustos tarihlerinde Dergahta her sene etkinlikler yapıldığını belirterek, şunları ifade etti:
 
"15-16 Ağustos tarihleri müzenin açılış tarihidir. Aleviler için önemli olan bir tarih değildir. Tam tersine yanlış bir tarih ve asimilasyon anlamı taşıyor. Dergahı Osmanlılar kapattı, Cumhuriyet müze olarak açtı. Biz de 6-7 Ağustos tarihinde gideceğiz ve dergahımızı geri verilmesi talebimizi yineleyeceğiz."
 
HACI BEKTAŞİ VELİ DERGAHI
 
Hacı Bektaşi Veli tarafından 13. yüzyılda kurulan Hacı Bektaşi Veli Dergahı Alevi-Kızılbaş toplumun en önemli inanç ve yönetim merkezi oldu.
 
Dergah, tarih boyunca Şah Kalender Çelebi'nin aralarında bulunduğu Osmanlı'ya karşı başlatılan isyanların da merkezi oldu. Osmanlı tarafından hep tehdit görülen ve kimi zaman da zorunlu anlaşmalar yapmak zorunda kaldığı dergaha, 1800 yılların başında Nakşibendi Tarikatı'na verilerek, asimile edilmek istendi.
 
1826 yılında dergaha cami inşa edildi. O yıllardan bu yana Nakşibendiler dergahta etkili oldu.
Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte 1925 yılında uygulamaya konulan Tekke ve Zaviyeler Kanunu'yla Alevilerin dergâhına ikinci büyük darbe vuruldu.
 
İlerleyen dönemlerde tek parti rejimi bitti ve içine girilen siyasi süreçte Alevi toplumunun dinamiklerini kontrol altına almak için Hacı Bektaşi Veli Dergâhı 1964 yılının 15-16 Ağustos günlerinde "müze" olarak açıldı. Ancak inanç merkezinin müze olması Aleviler tarafından "asimilasyonunun devamı" olarak nitelendirildi.
 
Aleviler dergahlarının kendilerine verilmesi talebini sürdürüyor.

(Kaynak: DİHA)