İngiltere’nin en büyük sivil toplum örgütlerinden biri olan İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, 'Suriye Direnişi Türkiye ve Avrupa’daki Alevi Kurumlarının Bakış Açısı' konulu panel düzenledi. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyon Başkanı Turgut Öker, "En önemli hedefimiz; Alevi örgütlerini, dünyanın neresinde olursa olsun bir araya getirerek, tek bir çatı altında hareket etmelerini sağlayabilmektir" dedi. Öker, "Şengal’deki Ezidiler için bir kampanya başlatmıştık. Önümüzdeki günlerde Diyarbakır’a gidip Kobani’den gelen insanlara da yardım elimizi uzatacağız" dedi.

Dalston’daki Cemevi binasında düzenlenen panele Cemevi üyeleri ilgi gösterdi. Cemevi konferans salonunda saat 13.00'te başlayan panelde konuşan İAKM-Cemevi Başkanı Yaşar Demiralay Ortadoğu’da acımasız bir savaşın devam ettiğini ve en çok Aleviler'in hedef alındığını söyledi. Cemevi olarak uzun süreden bu yana böylesine kapsamlı bir konferans yapamadıklarını anlatan Cemevi Başkanı, toplantıya konuşmacı olarak katılan Alevi kurum önderlerinin bu vesileyle verecekleri mesajların önemli olduğunu söyledi.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyon Başkanı Turgut Öker, Avrupa’daki Alevi örgütlenmesine değinerek, şöyle dedi: "20 yıl önce burada sadece bir Cemevi vardı. Bugün Britanya’daki Cemevi sayısı 13’ü bulmuş durumda. Bu son derece büyük bir başarı. En önemli hedefimiz; Alevi örgütlerini, dünyanın neresinde olursa olsun bir araya getirerek, tek bir çatı altında hareket etmelerini sağlayabilmektir."

AVRUPA’DA 260 ALEVİ KÜLTÜR MERKEZİ VE CEMEVİ VAR

Avrupa’daki Aleviler'in hızla örgütlendiğini, birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğini kaydeden Turgut Öker sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün Avrupa çapında Konfederasyonumuza bağlı 260’a yakın Cemevi ve Alevi Kültür Merkezi var. Bugün Avrupa’nın bütün büyük şehirlerinde artık Alevilerin inancını, yolunu, kültürünü yaşayabileceği, acısında ve tatlısında birarada olabileceği Cemevileri bulunmaktadır. Bu süreç hızla gelişmeye devam etmektedir."

Öker konuşmasında Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun Avrupa’daki çalışmalarına da değinerek, şöyle konuştu:

"Konfederasyon olarak Avrupa’nın 14 ülkesinde federasyon çatısı altındayız. Hizmet ve çalışmalarımız sadece Avrupa ile sınırlı değil, kaderi Alevilerle ortak olan Şengal’deki Ezidiler için bir kampanya başlatmıştık. Bu kampanya kapsamında 250 bin lira para yardımında bulunduk. Önümüzdeki günlerde Diyarbakır’a gidip Kobani’den gelen insanlara da yardım elimizi uzatacağız."

Önümüzdeki 21 Aralık’ta ise, Kahramanmaraş'a giderek Maraş katliamında hayatını kaybedenleri anacaklarını belirten Öker, "Maraş’ın göbeğinde katliamda hayatını kaybedenler için 21 Aralık Pazar günü orada olacağız" dedi.

Alevilerin geleceğinin birlikten geçtiğini, birliğini kaybeden bir toplumun geleceğinin olamayacağını belirten Öker şunları söyledi:

"Sokaklar pusu ve tuzaklarla dolmuş. Genç ve çocuklarımıza sahip çıkalım. Onları en yakın Cemevi veya Alevi Kültür Merkezi'ne götürelim. Aleviler'in tek şansı var; yaşamının tek yolu Aleviliği'ne, birliğine sahip çıkması ve her koşulda bunu sürdürebilmesi."

Konuşmasında Suriye’deki çatışma ortamına da değinen Öker şunları söyledi:

"Ortak değerlerimizi paylaşan insanların dünyanın neresinde olursa olsunlar kendi kardeşimiz olduğunu düşünüyoruz. Sadece Suriye değil. Örneğin Arnavutluk ve Bosna’da yaklaşık 3 milyona yakın Bektaşi yaşıyor. Konfederasyon olarak oradaki kardeşlerimizi ziyaret ettik. Önümüzdeki yıl çok büyük bir dergahın açılışı olacak ve bizler de orada olacağız. Dünyanın her yerine savrulan Aleviler'in artık birlikte ortak hareket etme zamanı gelmiştir. Aleviler olarak Suriye toprakları üzerinde yaşanan katliamlara, tecavüzlere ve vahşete sesiz kalmadık ve kalmayacağız. Almanya’da yaşayan Suriyeli Alevilerin örgütlenmesi için harekete geçtik. Önümüzdeki günlerde Suriyeli kardeşlerimizin kuracağı federasyonu, konfederasyon çatısı altına almayı planlıyoruz."

ELYSEE SARAYI'NIN KAPILARI ALEVİLER'E AÇILDI

AABK Genel Başkanı Turgut Öker’in ardından söz alan Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Erdal Kılıçkaya ise, Alevilerin, artık Avrupa’da görünür hale geldiklerini ifade ederek, son bir ayda Fransa’da 3 Alevi Kültür Merkezi’nin açılışını yaptıklarını söyledi. Türkiye’de Alevilerle ilgili hep bir algı operasyonu hazırlandığını anlatan Kılıçkaya, "Mazlumlar hep bedel ödemeye devam ediyor" dedi.

Konuşmasında Fransa Alevi Federasyonu’nun cumhurbaşkanlığı düzeyinde kabul gördüğünü kaydeden Kılıçkaya, "Fransa Alevileri olarak ilk kez cumhurbaşkanlığı düzeyinde Elysée Sarayı'nda kabul görmüş bulunduk" dedi.

Toplantıya katılan Yol TV İcra Kurulu Başkanı Zeynel Özen ve Croydon Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı Mahmut Aydoğan da birer konuşma yaptı. (Kaynak: Haberler.com)