Ankara ve İstanbul'un ardından İzmir'de bir araya gelen on binlerce Alevi, eşit yurttaşlık hakkı ve demokratik anayasa istedi. Yağmura rağmen Gündoğdu Meydanı'nı dolduran Aleviler, yasalarda adları olmasa da gerçekte var olduklarını dile getirirken sol partilere "birleşin" çağrısı yaptı.

İZMİR- Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından düzenlenen "Demokratik anayasa ve eşit yurttaşlık hakkı" mitingi, on binlerce kişiyi Gündoğdu Meydanı'nda buluşturdu.

Pek çok ilden İzmir'e gelen Aleviler, Basmane, Konak ve Cumhuriyet meydanlarında toplanarak, sloganlarla Gündoğdu Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş boyunca "Faşizme karşı omuz omuza", "AKP halka hesap verecek", "Aleviyiz haklıyız kazanacağız", "Eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz", "Sivas'ı Çorum'u unutmadık" şeklinde sloganlar atıldı.

"Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, zorunlu din dersinin kaldırılması ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın lağvedilmesi" taleplerini dile getiren Aleviler, hükümeti de uyardı.

'YASALARDA YOKUZ'

Yürüyüşün ardından Gündoğdu Meydanı'nı dolduran on binlerce kişi, Madımak katliamında yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu. Ardından, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, bir konuşma yaptı. Katılımcıları selamlayan Balkız, aynı zamanda 2 gün sonra 8 Mart olduğunu hatırlatarak kadınların Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü hatırlattı.

12 Eylül askeri darbesinden en çok Alevilerin etkinliğini söyleyen Balkız, şöyle konuştu: "AKP de 12 Eylül'ün çocuğudur. 12 Eylül'ün başımıza getirdiği beladır. 12 Eylül'ün ve AKP'nin oyunları, marifetleri çoktur. Biz Aleviler bu marifetleri Çorum'dan, Sivas'tan, Dersim'den biliriz."

Devletin ve AKP'nin Alevileri yok saymaya çalıştığını söyleyen Balkız, "'Alevi diye bir şey yoktur' diyor. Yasalarda yokuz" dedi. Balkız'ın "Biz yok muyuz?" sorusuna on binlerce kişi "Varız" diye yanıt verdi.

'SAHTE DEDELERİ HANEMİZE ALMAYIZ'

ABF Başkanı, AKP'nin Alevi açılımını da eleştirdi, "Dedelerimizi, cemevlerimizi yok sayıyorlar. Alevi açılımının karşılığı onların adlarını değiştirip içlerini boşaltmaktır. Biz Aleviler bunlara inanmayız, o sahte Dedeleri hanemize alıp mihman etmeyiz. Bu tarih Hızır Paşaları da görmüştür, ama bu tarih Pir Sultanları da görmüştür. Biz özümüzü Dersim gözelerinden, Fırat'tan, Dicle'den, Kızılırmak'tan alıyoruz" diye konuştu.

Ali Balkız, Arap dünyasındaki isyanlara ilişkin ise "Arap dünyası devrimler yaparken, Türkiye'dekiler Kaddafi'ye ve Mübarek'e benzemeye çalışıyor" dedi.

Her gün en az 1 Alevi'nin tacize uğradığını, Alevilere karşı suçların cezasız kaldığını söyleyen Balkız, Alevilerin bunları unutmayacağını belirtti.

BAŞBAKAN MİTİNGE GELMEDİ

Mitinge İzmir'de bulunan Başbakan Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu da davet ettiklerini ancak şu ana kadar her ikisinin de gelmediğini söyleyen Balkız, "Özellikle Başbakan'ın gelerek sorunlarımızı dinlemesini isterdik. Ama gelmiyor, bizi dinlemiyor" dedi.

Balkız, 12 Haziran'da yapılacak olan seçimlere de değindi. Alevilere "Oylarımız aynı sandığa gitsin" çağrısı yaptı. Balkız, sol siyasi partilere ise şöyle seslendi: "Dost siyasi partilere çağrımız var. Bizi hangisine oy versek ikilemine sokmayın. Biz bu alanda birleştik. Siz de birleşin."

Ali Balkız, zorunlu din dersi konusunda ise Eylül ayında din dersi kitaplarını götürüp Milli Eğitim Bakanlığı önüne bırakacaklarını söyledi ve ekledi: "Bizde kitap yakmak yoktur ama biz o kitabı onların önüne koyacağız, biz bunu okumayız siz okursunuz diyeceğiz" dedi.

Balkız, gazetecilerin tutuklanmasını da protesto etti.

ABF Başkanı Balkız, "Biz çok sevinçliyiz çünkü dirençliyiz, direngeniz, el ele tutuşarak yürüyoruz. Bu yol uzun bir yoldur. Bir maraton yoludur. Eylemimiz sürecektir" diye konuştu.

Alevi Kültür Derneği Başkanı Selahattin Özel de tüm topluma birlik çağrısında bulundu. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, hükümetin 12 Eylül karşısındaki tutumunu eleştirdi, "Darbelere karşı olduğunu söylüyor. Ancak kendisi darbeci rolünü oynamak istiyor" dedi. Gümüş de, seçimlerde "birlik olun" çağrısını yinelerken, Alevilere de "Oy verirken bugüne kadar yaşadıklarınızı düşünün" diye seslendi.

KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar ve Halkevleri Başkanı İlknur Birol'un da yaptığı konuşmanın ardından sanatçı Ferhat Tunç sahne aldı. "Savaşa Hayır" şarkısını söyleyen sanatçı, barış çağrısında bulundu. Sanatçı Züleyha da, Türkçe, Kürtçe ve Ermenice, "Merhaba" eserini seslendirdi. Etkinlik Arif Sağ'ın sahne almasının ardından sona erdi.

ETHA