Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, Alevilerin taleplerinin açık ve net olduğunu ifade ederek, "Büyük Alevi Kurultayı"nın, "Aleviler ölü topraktır" diyenlerin ezberini bozduğunu söyledi.

İSTANBUL- Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), 6 Mart'ta İzmir'de düzenlenecek büyük Alevi Mitingi öncesi İstanbul Okmeydanı Cemevi'nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Vakıf Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevilerin sorunlarına sahip çıkmasının önemli olduğunu belirtti, "İnsanlar Alevilerin sorunlarını çok iyi bildiğini söylüyor. Bilenler de kendi kafasına göre biliyor" dedi.

Alevilerin, Türkiye'nin diğer yurttaşlarının da sorunlarına sahip çıktığının ifade eden Geçmez, ancak kimsenin bunu görmek istemediğini ifade etti. Geçmez, Diyanet İşleri Başkanı'nın, "Aleviler haklıdır" sözlerini de eleştirdi, "Sanki bir lütuf da bulunmuş gibi" dedi.

ALEVİLİKTE DE ÇEŞİTLİLİK VARDIR

Sünnilerin içindeki çeşitlilik gibi Alevilerin içindeki çeşitliliğinde yok edilmek istendiğini söyleyen Geçmez, Aleviliğin siyasi bir araç olmadığını vurguladı. Geçmez, "Bizim Alevilikle ilgili bir sorunumuz yok. Alevileri görmek istemeyenler var. Alevileri kendilerinin arka bahçesi gibi görmek isteyenler var" diyerek Türkiye'nin laik olmadığına inandığını söyledi.

BU ANAYASA'DAN HAYIR GELMEZ

Türkiye'deki kamu kavramının da değişmesi gerektiğini dile getiren Geçmez, "Yeni Anayasanın çerçevesi belli. Bize bir hayır gelmeyeceği net. Ancak biz gür bir şekilde sesimizi duyurmalıyız. Tarihimize, kültürümüze sahip çıktığımızı görmeliler" dedi.

SADECE ALEVİLER SORUN YAŞAMIYOR

Türkiye'de Aleviler adına milletvekili olmayı düşünenlerin de önce kendi tabanlarından izin almaları gerektiğini belirten Geçmez, sadece Alevilerin sorun yaşamadığını bütün azınlıkların ciddi bir asimilasyona tabi tutulduklarına işaret etti.

Hükümetin Alevi Çalıştaylarını da eleştiren Geçmez, "Israrla taleplerimizi farklılaştırarak bizi topluma yabancılaştırmaya çalışıyorlar. Sonra, 'daha ne istiyorlar' diye soruyorlar. Aleviler marjinal olarak lanse ediliyor. Bu dava haklılığını sayılardan değil, insani bakış açısından alıyor" şeklinde konuştu.

Alevilerin taleplerinin açık ve net olduğunu ifade eden Geçmez, 16 Ocak tarihinde Ankara'da gerçekleştirilen "Büyük Alevi Kurultayı"nın, "Aleviler ölü topraktır" diyenlerin ezberini bozduğunu söyledi.

Sinevizyon gösteriminin de yapıldığı toplantı, basına kapalı devam etti.

ETHA