29 Kasım 2011'den itibaren uydu üzerinden normal yayına geçen TV 10, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) yaptığı başvurunun kabul edilmesiyle yayın akışına Kürtçe ve lehçelerinde programlar ekledi. Artık programların yüzde 50'si Kürtçe ve lehçelerinde yapılıyor.

TV 10 Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “TV10 olarak her türlü ayrımcılığa kapalı yayın politikamızla, toplumsal adalet, eşitlik, demokrasi ve insan haklarından yana tüm görüşlere açık bir yayın anlayışını, bundan böyle de geliştirerek sürdüreceğiz” denildi.

RTÜK'e yapılan “Farklı Dil ve Lehçelerde Yayın Yapabilmek” için yapılan başvurunun kabul edildiğini belirten TV 10, “Televizyonumuz, bu karar ve izin çerçevesinde, başta belirttiğimiz yayın anlayışımız gereği toplumun tüm kesim, inanç ve kültürlerine yönelik programlar yapıp yayınlamaya başlamıştır. Şu an itibariyle Kürtçe'nin Kırmanci lehçesinde -Çawa We Bı Xer- ve Zazaki lehçesinde -Hardo Dewres-Dersim, Berteng, Teberik- yayın akışımıza eklenmiştir” dedi.

bianet'e konuşan TV 10 yayın koordinatörü Şükrü Yıldız, Türkçeden başka dil ve lehçelerde yayın yapmak için RTÜK'e başvuru yapılması gerektiğini, yaptıkları başvuruya 15 gün önce olumlu yanıt geldiğini belirtti.

PROGRAMLARIN YARISI KÜRTÇE

"Kendimizi Alevi kanalı olarak tanımlıyoruz" diyen Yıldız, TV 10'u şöyle anlattı:

"Sloganımız, Hakkın ve Hakikatin Sesi. TV 10 yalnızca ayrımcılığa kapalı. Adalet, eşitlik, demokrasi temelli, insan haklarına saygılı bir yayın politikasıyla ilerliyoruz. Zazaca ve Kurmanci haber programlarını da kısa zamanda yayına sokacağız."

TV 10, Türksat 3A uydusu ve web üzerinden yayın yapıyor. (etha/bia)

TV 10 CANLI YAYIN