Ölüm orucu sonrasında yaşamını yitiren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in cenazesinin Gazi Cemevi’nden uğurlanmak istenmesi sırasında polis müdahalesi gerçekleşmiş, Gökçek’in cenazesi ailesine verilmeden kaçırılmıştı.

Çok sayıda Alevi kurumu, Cemevi ve morguna zorla giren polisin saldırısına yaptıkları yazılı açıklama ile tepki gösterdi.

“Cemevlerimizin devletin kolluk güçlerince basılması politiktir” denilen açıklamada, cenazeye ve cemevine saldırı kınandı. Açıklamada, “Sizler ibadethanelerimize kanunsuz şekilde girerek, tüm toplum üzerindeki baskı ve zulmü yönetmeye çalışıyorsunuz, tehdit ediyorsunuz. Bu köhne zihniyetiniz neden değişmiyor? Bu nefret ve kin neden? Cemevimize saldırma, tahrip etmek, kutsal mekânımıza ayakla basmak çiğnemek tek kelimeyle Alevileri aşağılamak ve değersizleştirmek, diğer yandan bu saldırılarla İnançsal değerlerimizi, dünya görüşümüzü ve insanlığa dair değer anlayışımızı itibarsızlaştırmaktır. Kısacası faşizmdir” sözleriyle tepki gösterildi.

‘ALEVİLERİN KUTSAL MEKANLARI CEMEVİ’DİR’

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Alevilerin kutsal mekânları Cemevleri’dir, her birini Alevi Canlar kendi emekleri ile yapmıştır. Bu yüzden inancımıza, cemevlerimize dokunmayın ve tüm değer sınırlarımıza saldırarak yıkıcı, incitici olmaktan ve Alevilere her şey yapılır desturundan vazgeçin. Gerçekleri perdelemenin yolu Alevi inanç merkezlerine saygısızlık yapmak değildir.”

Açıklamada imzası bulunan kurumlar ise şöyle:

“Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu

Alevi Bektaşi Federasyonu

Alevi Dernekleri Federasyonu

Pir Sultan Abdal Derneği

Alevi Kültür Dernekleri

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı

Demokratik Alevi Dernekleri

Gazi Cemevi.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı