HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenaoğlu, Kars Sarıkamış’a bağlı Aşağısallıpınar Alevi köyünde, AKP’ye oy çıkması karşılığında hizmet getirileceği ile cami yapılacağı iddiaları hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Kenanoğlu önergede, "Sünni köylerin cami ve cami hocası (din görevlisi) ihtiyacı olduğu halde neden ısrarla ihtiyaç duyulan köylere değilde Alevi köylerine cami yaptırılmakta ve hoca atanmaktadır?" diye sordu.

Köylülerin cami değil cemevi yapılması istediği ve cemevi yapılması halinde de herkesin yardım edeceğinin belirtildiği önergede şu ifadeler yer aldı:

"Kars Sarıkamış’a bağlı Aşağısallıpınar bir Alevi köyüdür. Sarıkamış Kaymakamı “Bu köye cami yapılacak. Camisiz hiçbir köy kalmayacak” demektedir. Aşağısallıpınar Köyünün Alevi yurttaşları, 38 haneli köylerine birçok kez gelen idareciler tarafından cami yaptırılması ve AKP’ye oy çıkması karşılığında hizmet getirme pazarlığının diretildiğini, köylerinde inşaatı başlatılan camiyi kabul etmeyeceklerini ifade ediyorlar.

Aşağısallıpınar Köyü Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanlığı, “1913 yılından beri köyümüz var. Bu yıldan itibaren baskı ve zulme karşı gelen muhtarların hepsi dik durmuştur. Cami yapılmamıştır. Biz bu saatten sonra asimile olmak istemiyoruz. Caminin yapılması ile asimilasyona başlanacak. Hoca zoru ile çocuklarımız kuran kursuna gönderilecek. Bu proje 1982 Anayasasından beri var. Alevi köylerine cami yapıp sünnileştirmek isteniyor. Köyde bir iş yapılacaksa bizleri ararlardı. Ama cami yapılırken sorma gereği duymadılar. Köyümüze cemevi yapılsaydı bütün herkes yardım edecekti” yönünde açıklama yapmışlardır.

Bu durumdan hareketle;

1- Köylü istemediği halde Aşağısallıpınar köyüne cami yapılmasına kim karar vermiştir?

2- Camiyi hangi kurum veya kim yapmaktadır?

3- Sünni köylerin cami ve cami hocası (din görevlisi) ihtiyacı olduğu halde neden ısrarla ihtiyaç duyulan köylere değilde Alevi köylerine cami yaptırılmakta ve hoca atanmaktadır?"