Dersim-Der Ankara Şube Başkanı Yaşar Kılavuz ile DAD Ankara Eşbaşkanı Mustafa Karabudak seçmeli derslere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersler için takvim işlerken Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri de seçmeli dersler arasında yer alıyor.

Bu yıl Kürtçe seçmeli derslerin tercih edilmesi için siyasi partilerden, milletvekillerinden, aydın, yazar ve sanatçılardan, baro ve sendikalardan da ailelere ve öğrencilere çağrılar yapıldı.

Alevi dernek yönetici ve temsilcileri de 21 Ocak’a kadar sürecek seçmeli dersler için çağrıda bulundu.

“KADRO YOK”

Öğretmen sorununa dikkat çeken Dersimliler Derneği (Dersim-Der) Ankara Şube Başkanı Yaşar Kılavuz şu ifadeleri kullandı:

“Zazaca seçti, Kurmanci seçtim. Kim verecek bana bu eğitimi? Türkiye 84 milyon nüfuslu bir ülke. Şimdi her ilde bir öğretmen olsa 81 vilayete yetecek öğretmen yok. Ankara-Altındağ’da benim çocuğum dil seçti diyelim, dersi kim verecek? Böyle bir kadro yok.”

“AZINLIK DEĞİLİZ, SEÇMELİ OLMASINA KARŞIYIZ”

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Eşbaşkanı Mustafa Karabudak ise anadilde eğitimin gerekliliğini vurgulayarak şu değerlendirmede bulundu:

“İnsanlar anadilde ibadet etmek istiyor, kendi anadilinde konuşmak istiyor. Bunun seçmelisi olmaz, çünkü bu topraklarda yaşayan yurttaşların hiçbiri azınlık değildir. Ne Kürtler, ne Ermeniler, ne Aleviler. Derslerin seçmeli olmasına karşıyız.”

MAÇOĞLU DA ÇAĞRI YAPMIŞTI

Dersim’de, “kaybolma tehlikesi” altında olduğu bilimsel raporlara konu olan Kırmancki’nin (Zazaca) yaşaması için Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu ve vatandaşlar,  21 Ocak'ta sona erecek olan seçmeli dersler için ailelere çocuklarının ana dilini seçmesi için çağrı yapmıştı.

Maçoğlu Rudaw’a verdiği demeçte, "Dilimiz bizim inancımızdır. Dilimiz zor durumda, biz istiyoruz ki toplumumuz diline sahip çıksın, dilimiz bu dünyada yok olmak üzere ve zor durumda. Okullarda seçmeli ders var. Ailelerimiz çocuklarına okullarda Zazaca dersini seçtirsinler. Bu dile sahip çıksınlar, çocuklarımız bu dili unuttular ve konuşmuyorlar. Biz bu dili konuşmalarını ve sahip çıkmalarını istiyoruz" diye konuşmuştu.

SON TARİH 21 OCAK

Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı orta okullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı seçmeli derslerin tercih edilmesi süreci 3 Ocak'ta başladı.

Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri 21 Ocak 2022'ye kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.

Kaynak: Rudaw