HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yapılan saldırıyla ilgili tepkiler sürüyor.

Alevilik üzerine çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Ayhan Yalçınkaya’nın, “Hatun ana için nerede cem tutuluyorsa oranın kapılarını sonuna kadar açın” çağrısına İstanbul’daki Garip Dede Dergahı’ndan ve Alevi Vakıflar Federasyonu’ndan yanıt geldi. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın 42 şubesinde de Tuğluk için cem düzenlenecek.

Hacı Bişkin'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre Garip Dede Dergahı Başkanı Celal Fırat, “Bu gece cemlerimizi Hatun ana için yapacağız” derken; Alevi Vakıflar Federasyonu Başkanı Doğan Bermek ise “Cemevi Kapılarımız bugün sabaha kadar açık” dedi.

‘CERAĞLARIMIZ HATUN ANA İÇİN YAKILACAK’

Alevi Bektaşi İnanç Kurulu Başkanı Hüseyin Güzelgül, Hatun Tuğluk’un cenazesine düzenlenen saldırıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamaya, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) ve Bağcılar Cemevi de destek verdi.

Pir Haber Ajansı’nın haberine göre Hüseyin Güzelgül, saldırıyı “insanlık adına utanç verici” olarak nitelendirdi. Güzelgül, “Sorumlular açısındansa suç ortaklığıdır. Uzun süredir, kin ve ayrımcılık üzerine yürütülen siyasetin bugün geldiği yer, cenazeye bile tahammül edemeyen bir zihniyetin ortaya çıkmasıdır” ifadesini kullandı. 

‘KAPILARIMIZI MEZARSIZ GÖMÜLEN HERKES İÇİN AÇIYORUZ’

HBVAKV’nin 42 şubesinde de Hatun Tuğluk için cem düzenlenecek. Alevinet’e konuşan HBVAKV Genel Başkanı Tuncer Baş, şunları söyledi:

“Bu akşam cemevlerimizin kapılarını Hatun ana nezdinde mezarsız gömülen herkes için açıyoruz. Hatun ana için çerağlarımızı uyandırıyoruz, lokmalarımızı paylaşıyoruz. Bu insanı ve vicdani olarak çok kıymetlidir. Tam da Alevilere yakışacak tavır budur. Alevi kurumları olarak bu çağrıya kulak vermeliyiz ve gerekeni yapmalıyız. Çerağımız yasın yakılsın Hatun ana aşkına.”