Dersim’de 4 Mayıs 1937 tarihinde düzenlenen askeri harekatta ölen binlerce kişi, Dersim merkez ve ilçelerde düzenlenen törenlerle anıldı.

500 kişinin kurşuna dizilerek Munzur Çayı'na atıldığı iddia edilen yerde toplanan kalabalık, burada mum yakarak Munzur Çayı'na karanfil attı.

İlk anma, 500 kişinin kurşuna dizildiği ve daha sonra Munzur Suyu'na atıldığı Halbori Kayalıkları'nda yapıldı.

Dersim harekatının başladığı 4 Mayıs, Saat 12.00'da Halbori Kayalıkları'nda bir araya gelen ve 1937- 38 olaylarında yaşamını yitirenlerin akrabalarının da bulunduğu yaklaşık 500 kişi, 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Dersim Devrimci Güçbirliği tarafından düzenlenen anma toplantısına, Dersim Belediye Eş Başkanları Mehmet Ali Bul ve Nurhayat Altun ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, o dönem hayatlarını kaybedenlerin yakınları, Erzincan Dersimliler Derneği yöneticileri ve üyeleri katıldı.

Türkiye'nin ve dünyanın birçok kentinde eş zamanlı olarak aynı tarih ve saatte düzenlenen anma etkinliği sırasında, o dönemde yaşanan trajik olaylar anlatılırken, hayatlarını kaybedenler için lokma dağıtıldı.

Dersim Devrimci İşbirliği Platformu sözcüsü Ergin Doğru yaptığı konuşmada, devletin 'Dersim Katliamı'nı artık kabul etmesi ve resmi olarak özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından ölenler için lokma dağıtıldı Munzur Çayı'na karanfiller atıldı ve kayalıklarda mum yakıldı.

ALEVİ DEDESİNDEN ZAZACA AĞIT

1937- 38 yılında öldürülenlerin kefensiz toprağa verilmesini protesto eden ve sürekli beyaz kefen şeklinde elbise giyerek gezen Alevi Dedesi Veli Yıldız, 500 kişinin kurşuna dizildiği öne sürülen kayanın başında mum yaktıktan sonra, gözyaşları arasında Zazaca bir ağıt yaktı. Bu ağıt, törene katılanlara duygulu anlar yaşattı. (Gerçek Gündem)